Ha valami elromolhat, az el is romlik… Ez talán Murphy híres törvénykönyvének legtöbbet idézett állítása. Ha ezt a magyar sajtó viszonyokra szeretnénk értelmezni, akkor talán így szólna: Ha valamit félre lehet érteni, akkor azt félre is értik. De ez így nem pontos, hiszen a félreértés, az egy nem szándékos történet, így talán a félremagyarázás lenne a helyesebb kifejezés.

Történt ugyanis, hogy a Balatonboglári Szüreti Fesztiválnak – mint kiemelt tömegrendezvénynek – biztonsági tervet kellett készíteni. Ez a terv tartalmaz nagyon sok mindent, többek között a terület kiürítési tervét, vagy a mentő bejutását a területre. Ennek ma már része a terrorveszély megelőzése, bizonyos biztonsági kockázatok előzetes elhárítása is. A tervet a rendőrséggel és a katasztrófa védelemmel is egyeztetni kell.

Idén ezt a biztonsági tervet a rendőrség azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a területre bevezető utcákat le kell zárni és a rendezvény ideje alatt ezekben csak ellenőrzött, engedélyhez kötött közlekedés lehet. A döntést a város képviselői egy rendkívüli testületi ülésen megvitatták és más választásuk nem lévén, elfogadták.

A döntés utáni következő lépés természetesen a lakosság mielőbbi értesítése és a behajtási engedélyek kiadásának megszervezése. A tájékoztatás érdekében a Polgármesteri Hivatal készített egy szórólapot, amit eljuttattak minden postaládába és ugyanez megjelent a város honlapján is. Egy ilyen tájékoztatásban pedig a döntést indokolni kell, ami ez esetben így szólt:

„Tájékoztatjuk, hogy BB Szüreti Fesztivál forgalmi rendjét a Rendőrség közlekedési, közbiztonsági és terror elleni védelmi okokból a korábban megszokottakhoz képest megváltoztatta.”

A rendezvény és a történtek után, utólag persze lehet azon vitatkozni, mennyire volt helyes vagy hibás a biztonsági tervből átvett okokat így egy mondatba szőve egy tájékoztató szórólapra nyomni, de ismerve a hivatali folyamatokat, azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy ijesztgetni, vagy negatív reklámot elindítani szerettek volna.

A szórólap internetre kerülése után eleinte csak a helyiek vitatkozgattak azon, hogy szükséges vagy sem az utcák lezárása, illetve hogy miért kell a lakóknak bemenniük a hivatalba behajtási engedélyért, amikor postán is kiküldhetnék. Volt, akinek az okozott problémát, hogy honnan tudná az érkező vendége autójának a rendszámát, vagy miért csak négy engedélyt kap egy háztartás...

Szóval, ment a tere-fere a közösségi oldalakon, mígnem a nyári uborkaszezon legendásan hírszegény állapotában a hirbalaton.hu oldal lehozta, hogy „terrorveszély” miatt kitiltották az autókat Balatonboglár több utcájából. Jó kérdés, hogy hogyan lehet a „terror elleni védelmi okot” terrorveszélynek olvasni, de valószínűleg a szerkesztőnek ez tűnt „ütősebb” megfogalmazásnak. Nos, ez a nyári hírhiányban akkorát ütött, hogy erre a nagyobb híroldalak szerkesztői is felkapták a fejüket.

Sorban jelentek meg a cikkek anélkül, hogy az eredeti közleményt elolvasták és értelmezték volna. Ráadásul, mindenki egy kicsit még fokozni akarta, hogy nála magasabb legyen az olvasottság, mint a másiknál. Az ellenőrizetlen hír feltupírozásának eredményeként aztán ilyen címek születtek:

Terror fenyegetettség Balatonbogláron? – kaposvarmost.hu

Terrorveszély miatt útlezárások Balatonbogláron – hajozas.hu

Terrorveszélyre hivatkozva kitiltották az autókat Balatonboglár utcáiról – index.hu

Terrorkészültség: kitiltották az autókat Balatonboglárról – blikk.hu, atv.hu

Aztán a „kedvenceink”:

Kitiltották az autókat Balatonboglárról – vezess.hu

Figyelem!!Terror veszély van a Balatonnál!!! – hirzona24.com

És ami a „legütősebb”:

Terrorriadó a Balatonnál! – 888.hu

Természetesen, a sor sokkal hosszabb, csak szemezgettünk a kínálatból. Hatalmasat torzított például az origo.hu is, de a cikk már eltűnt az oldalról, ahogy a 888.hu is takarított már.

A zoom.hu pedig részletes, „oknyomozónak” álcázott összeállítást közölt arról, hogy a TEK mit sem tud a balatonboglári terrorveszélyről, és óva intett ennek a fogalomnak a reklámcélú használatától. Persze, hogy a közleményben ez a kifejezés nem is szerepel, az már senkit sem érdekelt.

Mészáros Miklós polgármester elmondása szerint az első cikk megjelenését követően egész nap csengett a telefonja, mindenkinek próbálta elmagyarázni, miről is van szó valójában, sikertelenül. Mint említettük, lehet, hogy szerencsétlen volt a szórólap megfogalmazása, de a terror elleni védelem kifejezésről azért ma már illik tudni – legalább a sajtónak - , hogy mit jelent pontosan. Terror elleni védekezés például, hogy nem vihetünk fel zsebkést és körömvágó ollót a repülőre, és ez mégsem jelent közvetlen terrorveszélyt, hanem annak megelőzését.

Aztán eltelt pár nap és következett Barcelona…

A történet hirtelen elült. Sajnos lett fontosabb hír. Balatonbogláron pedig elteltek a Szüreti Fesztivál napjai. Arról pedig már nem folyik diskurzus a közösségi oldalakon, hogy a lezárt utcákban lakók szomorkodtak, vagy örültek azon, hogy nem kellett szabálytalanul parkoló autókat kerülgetniük, vagy egy órát várniuk a vasúti átjárónál kialakult dugóban…


2017. Augusztus 27 08:25:33./