Tisztelt Szentes László, a Boglári Hírek szerkesztője!

 

A Boglári Általános Iskola 8. b osztálya vagyunk. Tekergők néven neveztünk az Energy Factory pályázatra.

https://www.facebook.com/energyfactory.hu/?fref=nf

 

Az Energy Factory egy évente megrendezésre kerülő vetélkedő sorozat, melynek témája mindig a fenntarthatóság köré épül. A 2016-os EF vetélkedő témája: “A fenntarthatóság egyszerűbb, mint gondolnád!” A verseny célja, hogy egyedi ötletekkel minél több embert ráébresszünk arra, hogy sokkal jobb lenne egy olyan világban élni, ahol a kimerülő forrásokat kíméljük, a megújuló energiaforrásokat pedig okosan használjuk – legyen az szél-, víz-, napenergia vagy akár a bennünk rejlő belső energia.

Bejutottunk pályázatunkkal a legjobb 11 csapat közé a döntőre. Így április 10 és június 10 között meg kell valósítani a projektünket.

 

Pályázatunk leírása

 

Ma egyre nagyobb veszélyt jelent az éghajlatváltozás. A veszélyessé váló folyamat lassítására, alternatív közlekedési eszközök elterjesztésével a helyi szén-dioxid kibocsátás csökkentését szeretnénk elérni. És a hatékony hulladékgazdálkodásra akarjuk irányítani a figyelmet.

Városunk egyetlen iskolájaként elérünk minden gyermekhez. A projektben csoportokban dolgoznánk a feladatokon. Néhány napon át felmérést készítenénk, hogy ki milyen közlekedési eszközzel érkezik az iskolába. Ezzel rámutathatunk, hogy milyen sokan válthatunk alternatív közlekedési eszközre. A legtöbb ilyen eszközzel járó osztály oklevelet kapna a hónap végén. Kampányolnánk, személyes példát mutatnánk arra, hogy hány energiakímélő eszköz áll még rendelkezésünkre. (Pl. bicikli, gördeszka, görkorcsolya, roller, segway, Gauswheel). Több céggel, szervezettel kapcsolatot teremtünk, hogy délutánonként bemutatót szervezhessünk, ahol megismerhetik és megtanulhatják használatukat a diákok. Alternatív közlekedési eszközök cseréjét szerveznénk meg iskolánkban: Kinőttem, a tied! Nálunk is több hátrányos helyzetű gyermek tanul, akinek soha nem volt görkorcsolyája vagy kerékpárja. A használható, jó állapotban lévő eszközöket itt felajánlhatják a gyerekek. Hiszen, ha gyermekkorban hozzájutnak és megszeretik ezek használatát, akkor nagy eséllyel felnőttként is többször közlekednek alternatív közlekedési eszközökkel. Ezáltal segítve, hogy élhetőbb városban lakhassunk.

Majd kirándulnánk az eszközökkel, az iskola diákjaival először városunkban, majd a környező településekre. (Balatonlellére és Fonyódra) Hogy az ott tanuló diákok és az ott élők is láthassák, és kedvet kapjanak. Mert a közlekedés nagymérvű energiafelhasználással, és szén-dioxid kibocsátással jár. Ha sikerül helyi szinten elérni csökkenést, akkor már egy lépést tettünk a hatékonyság felé.

A kirándulásokat szeretnénk összekapcsolni szemétszedéssel. Itt a Balaton, természeti kincsünk, melynek megóvása, tisztántartása is fontos feladatunk. A víz tisztaságának megőrzése érdekében a parton összeszedjük a szemetet.

Végezetül árnyszínházi előadásra hívjuk az iskola diákjait és az óvodásokat, ahol rendhagyó történelmi kalandozás során a hulladéktörténelemmel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Újrahasznosított anyagok felhasználásával készülnének bábjaink, és az eszközeink. Ezen a programon "NEM KÉREK SZÓRÓLAPOT! " öntapadós matricát osztanánk. Cél a hulladékcsökkentés. Ezt a diákok körében meghirdetett pályázati kiállítás kísérné, hogyan tehetünk a hulladékcsökkentésért témában. (Régiből újat textil, műanyag felhasználásával; Kreatív bevásárló szatyor textilből; Az én tízórais dobozom a legszebb!)

Csapattagok:

Balogh Zsanett, Domány Anna, Farkas Elizabet, Galambos Petra, Grübl Zoltán László, Hiczfelder Tamás, Kerekes Boglárka, Király Krisztina Erzsébet, Korpa Lili, Krujber Annamária, Maresch Márk, Nagy Zsófia Dorina, Patacsi Benjamin, Piraino Márk Vito, Rengel Bianka, Székely Vivien, Szili Viktória, Szlicki Fanni, Varga Bence

 

Ezúton szeretnénk felhívni a város lakosságának figyelmét projektünkre. Kérjük, hogy minél többen támogassanak bennünket, vegyenek részt a programokon.

 

Abban kérnénk az Ön támogatását, hogy a „hírügynökség” felületein röviden megjelenhessen projektünk, ill. beszámolónk.

Kérjük, hogy engedjék meg, hogy mint támogatót megnevezhessük Önöket a projektben. Mert különdíjat kap az a csapat, amelyik a legtöbb közismert személy (pl. színészek, zenészek, sportolók, üzletemberek, vagy egyéb véleményformálók) támogatását és közreműködését megnyeri, és amelyik leginkább inspirálta környezetét.

 

Válaszát, hogy miben tudnának támogatni bennünket, nagy izgalommal várjuk: Tekergők / A Boglári Általános Iskola 8. b osztálya, és osztályfőnökük: Szendrődyné Botka Krisztina

 

Balatonboglár, 2016. április 4.


2016. Április 05 15:07:47./