Megújult a sportpálya és a Buborék Fürdő

A Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt pályázaton nyert összegből megújult a Platán strandon lévő sportpálya gumiburkolata és kerítése, valamint a Buborék Fürdő vizes játszó részének a burkolata. 

Emlékezés a vértanúkra

Október 5-én, a Nemzeti Gyásznap előestéjén, este 19.00 órakor a tartottak egy csendes megemlékezést a Fischl-ház oldalfalán lévő Batthyány-emléktáblánál. A Himnusz közös eléneklése után Holczman József tanár úr elevenítette fel gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök életútját, majd megemlékezett az Aradon kivégzett hősök koncepciós peréről is. Elmondta, hogy ezen az estén a tisztelet azoknak is szól, akiket bebörtönöztek, lefokoztak, megaláztak, vagy bujdosni kényszerültek a magyar szabadság ügye miatt.

A beszéd után a város képviselői közösen helyezték el a megemlékezés koszorúját, majd a megjelentek gyertyákat gyújtottak a hősök tiszteletére. A csendes főhajtás végén pedig közösen elénekelték a Szózatot.

A népmese világnapján

A Varga Béla Kulturális Központ munkatársai az őszi programok összeállításánál úgy döntöttek, tesznek egy próbát, és idén megünneplik a népmese világnapját, ami szeptember 30. Tették ezt talán azért is, mert a jó mesét kicsik és nagyok egyformán szeretik.

Gergely Piros, a művelődési ház igazgatója köszöntőjében Bruno Bettelheim szavait idézte, ami szerint a mese azaz ábécés könyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkéből olvasni. A népmese világnapja azért szeptember 30., mert ez Benedek Elek születésnapja. A köszöntő után megnyílt az a rajz kiállítás, amire boglári gyerek küldhettek be alkotások kedvenc meséjük jeleneteiből.

A rajzok nézegetése közben, alig negyedóra alatt elfogytak az ülőhelyek, és mindenki izgatottan várta az Esztrád Színház előadását. Ők a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című magyar népmesét hozták el Balatonboglárra, mégpedig egy izgalmasan tálalt előadásban. A mese után Csere Andrea kézműves foglalkozással kötötte le a gyermekeket, amíg a KultKikötőnek köszönhetően megérkezett a Kaláka Együttes. Így a mesenap programja az ismert együttes verses, mesés dalaival zárult. 

2017. Október 06 20:42:08./