Szezonnyitó könyvbemutatóval

Ismét eltelt egy év. – Állapította meg Kopasz Árpád a Balaton Csavargőzös Múzeumhajó üzemeltetője, az április 28-án megrendezett ünnepélyes szezonnyitó ünnepségen, majd köszöntötte a megjelent vendégeket. A rendezvényre a Phoenix kapitányának, Szilágyi Miklósnak köszönhetően többen érkeztek Révfülöpről is, hiszen az idén 146 éves hajó egykor kapocs volt a két település között.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy ez az ünnepség egyben a városnak is szezonnyitója. Megemlékezett róla, hogy a romjaiból újraépült hajónál immár ez a hetedik ilyen rendezvény. Kondor Géza, Révfülöp polgármestere megemlékezett róla, hogy a jármű hogyan nézett ki vendéglátó egységként, majd milyen látványt nyújtott a tűz után kiégve. Megismételte tavalyi ötletét, hogy jó lenne az öreg gőzhajót egyszer ismét vízre tenni és akkor 5 napot lehetne Bogláron, kettőt pedig Révfülöpön.

Idén is eljöttek az ünnepségre a Parti Testvérek szervezet képviselői, akik mindig stílusos, kicsit kalózos egyenruhájukkal igazi hajós hangulatot adnak a rendezvénynek. Képviseletükben Szamos Péter, a Balatoni Asztal írnoka köszöntötte vendégeket, majd történeti áttekintést adott az egykor nagyon sok névváltoztatást megélt hajó múltjáról. A beszédek után Kopasz Árpád a múzeum belső terébe invitálta a vendégeket, ahol A Balaton bélyeg címmel frissen megjelent könyvének a bemutatóját tartották.

Ez a könyv egy igazi kuriózum a Balatonboglárral kapcsolatos kiadványok sorában, bár a városhoz csak áttételesen kapcsolódik. Az olvasó betekintést kap a ritka bélyegek világába, majd megismerkedhet a Balaton Csavargőzös és az egykor a hajót üzemeltető cég történetével, az általuk kiadott, ma már az egyik legnagyobb gyűjtői kuriózumnak számító Balaton bélyeggel. De megelevenedik több a témához kapcsolódó érdekes történet is, és kiderül, hogy ki volt a sokáig titokzatos Szalay Augusta. A könyv megvásárolható a múzeumhajóban, annak nyitvatartási idejében.

2018. Május 08 11:21:42./