Augusztus végén zárult az Európai Unió által, közoktatási intézmények részére kiírt stratégiai együttműködések program keretében megvalósított projekt Social enterprise Europe címmel. A projektben a fonyódi Mátyás Király Gimnázium tanulói vettek részt, partnereink voltak az angol Plymouth és a lengyel Kolobrzeg város két középiskolájának tanulói és tanárai. A közös munkában mintegy 75 diák és 18 tanár vett részt. A fonyódi huszonhat fős csapat egyharmadát boglári diákok adták: Amfer Elina, Nagy Kíra, Muca András, Mészáros Róza, Horváth Tekla, Prédl Enikő, Balog Liliána és Nyíri Klaudia.

Már az első kiutazást is komoly előkészítő munka előzte meg, kisfilmet forgattunk, prezentációt készítettünk, anyagot gyűjtöttünk. Az angliai találkozón 2016 márciusában 12 fonyódi diák vett részt, látogatást tettünk az egyetemen, megismertük a social enterprise vállalkozási formát, amelyet talán a ’kistérségi összefogás’ megnevezéssel adhatunk vissza a legjobban. Közösen dolgoztunk a projekten az angol és lengyel diákokkal, több szakmai kirándulást is tettünk, elkezdtük mobiltelefonos alkalmazásunk kidolgozását, s emellett remek nyelvgyakorlási lehetőség is volt ez, hiszen az angol volt a projekt közös nyelve. Hazafelé Londonban is eltölthettünk két napot.

A magyarországi találkozót 2016 májusában tartottuk, bő szakmai programot szerveztünk vendégeinknek, az iskolai projektnapon több csoportban alakítottuk ki virtuális vállalkozásunkat, komoly munka zajlott a természettudományi laborban és látogatást tettünk több, már itthon is létező hasonló projektnél Balatonbogláron, Somogyfajszon, Alsómocsoládon és Kisberényben. Közben dolgoztunk az általunk vállalt projekt terméken, a saját honlap kialakításán is. Ezt követően a közös munka az interneten folyt tovább.

A lengyelországi találkozóra idén márciusban került sor, 14 gimis repülhetett a Balti-tenger partján fekvő kisvárosba. Itt is dolgos napok vártak ránk, szerkesztettük és fordítottuk a lengyelek által kiadott háromnyelvű magazint, melyben összefoglalásra került a projekt, látogatást tettünk social enterprise jellegű vállalkozásoknál és kirándulásban sem volt hiány, hazafelé Berlin nevezetességeit látogattuk meg.

Sokat tanultunk a projekt során, sok szép helyen jártunk az Atlanti-óceán és a Balti tenger partjainál, idegen nyelven kommunikáltunk, mindennapos volt az együttműködés a csoportmunkák során, a délutáni és esti programoknál, több prezentációt készítettünk és beleláthattunk angol és lengyel társaink mindennapjaiba, iskolai munkájukba.

A 2015 szeptemberétől 2017 augusztus végéig tartó projekt lezárult, a záró beszámolót a szervezők és a projekt irányítói, Szilasi Gábor és Keserű Zoltán tanár urak, valamint Babodi Gergő oktatástechnikus készítette.

Várjuk a folytatást, bízunk újabb Erasmus+ pályázati lehetőségekben, s reméljük, hogy még sok diáktársunk vehet részt hasonló projektekben.

 


2017. Szeptember 29 22:23:15./