Tájékoztató anyag

 

 

A magyar emberek egészsége sokkal rosszabb annál, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne. A lakosság nagy része keveset mozog, egészségtelenül táplálkozik, sokan dohányoznak, vagy túl sok alkoholt fogyasztanak. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a magyarok egészsége Európában a legrosszabbak közé tartozik.

Annak érdekében, hogy ezen javítsunk, 2015 tavaszán az Országos Egészségfejlesztési Intézet először hajt végre Egészségkommunikációs Felmérést (EKF). A külföldön is újnak számító felmérés kérdezői országszerte 10 ezer felnőttet az otthonában, 12 ezer tanulót pedig az iskolájában keresnek fel. A kérdések az egészségre, illetve a TV-nézési, újságolvasási és internetezési szokásokra vonatkoznak.

 A felmérés kérdezői 10 ezer felnőttet az otthonában keresnek fel, s ott kerül sor az adatfelvételre. A folyamat körülbelül 1 órát vesz igénybe.

12 ezer tanuló az iskolájában, az igazgató által kijelölt tanórán tölti ki a kérdőívet, önkitöltős módszerrel, amennyiben a szülő hozzájárult a részvételhez a belegyező nyilatkozat kitöltésével. A kérdőív kitöltése egy tanórát vesz igénybe.

A felmérés eredményei alapján az egészségügy többet tud tenni azért, hogy Magyarországon egyre többen éljenek egészségesen.

A kutatás eredményeiről várhatóan 2015. júliusában készül egy gyorsjelentés, amely röviden ismerteti a legfontosabb eredményeket. A kutatás eredményeit részletesen bemutató elemzés 2015. októberében lesz elérhető.


2015. Március 25 08:08:51./