Február 2-án, pénteken este Szőlőskislakon a József Attila Művelődési Ház nagytermében nyitották meg Fülöp Mihály helyi festő kiállítását. A rendezvényre meglepően magas számban érkező érdeklődőket Csere Andrea alpolgármester, az intézmény munkatársa köszöntötte, majd a Boglár-Kislak Irodalmi Kör műsora következett. Ebben Gáti Anna és Kiss László Wass Albert verseket és idézeteket mondtak el, valamint Kalász-Szeri Mária klarinétozott.  

A kiállítás megnyitóját, egyben az alkotó méltatását dr. Laczkó András irodalomtörténész vezette fel azzal a gondolattal, hogy Zichy Mihály és Rippl-Rónai József egyaránt azt vallotta, a somogyi festők szeretik a színeket. Laczkó András szerint, aki megnézi Fülöp Mihály képeit az azt láthatja, hogy az Erdélyből érkezett alkotó igazi somogyi festővé vált. A zöld színnek pedig különös jelentősége van, hiszen ennek a színnek az igazi ragyogását csak a Hargitán láthatja az ember. Fülöp Mihály ezt ültette át sikeresen a somogyi tájra, ami igazán különlegessé tette képeit.

Ezek után Stotz Mihály Balatonlellén élő és alkotó grafikusművész vette át a szót, és elmondta, hogy alkotó kollégaként csak elismeréssel tud szólni a kiállított képekről. Külön kiemelte Fülöp Mihály látásmódját és színkezelését, ami különösen a kék sorozatnál egészen egyedi technikával is párosul. A lellei művész elmondta, hogy jelen világunkban különösen fontos, hogy a sok viszály, egymásnak feszülés közepette is a művész tudjon ember maradni, és ilyen szemmel nézni a világra.

Fülöp Mihály egyébként Szovátán született, és az ottani önképző körben kezdett faragni és festeni művész tanárok irányítása mellett. Eleinte csendéletet és tájképeket festett, s csak ritkábban portrét. Témáit sokszor erdélyi festők ihletik, a kompozíciók elkészítésében pedig többféle technikát használ, vagy éppen keveri ezeket egyedi módon. A gazdag képanyaggal megnyitott kiállítás pedig február végéig megtekinthető a szőlőskislaki József Attila Művelődési Házban nyitvatartási időben, valamint a rendezvények alatt.

2018. Február 04 16:38:54./