Július 8-án először rendeztek fogathajtó verseny Balatonbogláron a TESCO áruház melletti füves területen. A város önkormányzatától nemrég használatra helyszínen sikerrel bonyolították le a megyei bajnokság pontszerző futamát.

Régóta és sikerrel működik, mégis kevesen tudják, hogy a Balatonboglári Sport Club-nak (BBSC) van egy lovas- és fogathajtó szakága, amely 2009-óta sikeresen fogja össze a környék lovassporttal foglalkozó versenyzőit. Az is immár hagyomány, hogy minden évben versenyt rendeznek Balatonbogláron, amit eddig a feltöltött területen bonyolítottak le.

Az idei évben ezen a területen több változás is van. Egyrészt, egy új területet, a TESCO áruház déli oldalában lévő önkormányzati tulajdonban lévő telket megkapták használatra. Igaz, ez egy NATURA 2000 besorolású, tehát építkezésre, beruházásra nem használható rész, de az ide vonatkozó rendelkezések a sportcélú felhasználását nem zárják ki. Másrészt, a verseny a szokásos májusi időpontról átkerült júliusra, azaz a főszezonra, ami talán több nézőt mozgat meg.

Július 8-án azonban igazi nyári forróság fogadta a versenyzőket, akik lovaikkal a területen lévő pár fa árnyékában próbáltak hűsölni, amíg a versenyen rájuk nem került a sor. A NATURA 2000 korlátozásai miatt a telken állandó épület nem építhető, ezért a bírói emelvényt és az akadályokat ideiglenes, mobil módon alakították ki. A pálya körül pedig a nézők vendéglátását sátrakkal oldották meg.

Ezen a szombati napon 22 fogat mérte össze tudását a mintegy 20 akadállyal nehezített „arénában”. Annak ellenére, hogy ez egy a Somogy Megyei Lovas Szövetség által akkreditált, megyei pontszerző verseny volt, mégis többen érkeztek a megye határain túlról is. Ezen a napon két számban is összemérhették tudásukat a hajtók, hiszen az alapnak számító akadályhajtás mellett vadászhajtásban is megkóstolhatták a pályát. A fordulók közötti szünetekben pedig két versenyen kívül bemutatózó pónifogatnak szurkolhattak a nézők.

A szervező Somogyi Zsolt szerint a terület bevált, így a jövőben évente megrendezik majd ezen a területen a versenyt, de tervezik évközben több kisebb, gyakorlási célú futam lebonyolítását is.

A nap eredményei: (mellékelve)

2017. Július 16 13:39:38./