A kiállítás december 22-ig, a művelődési ház nyitvatartási idejében és a programokon látogatható.

November 25-én, szombaton a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban működő fotográfus OKJ képzés hallgatóinak alkotásaiból rendeztek kiállítást Balatonbogláron a Varga Béla Városi Kulturális Központ nagytermében. A színvonalas tárlat ide kerülésének izgalmas története van, amit a kiállítást megnyitó, az iskolában tanító, boglári születésű Klotz Miklós fotográfus mesélt el hangsúlyozottan hosszúra tervezett megnyitójában.

A kétéves képzés hallgatóinak nyári fotós tábort szerveztek, amihez izgalmas helyszínnek gondolták a Balatont. Klotz Miklós pedig ezen belül is Balatonboglárra gondolt, így megkereste a város vezetését, hogy ha kapnának ehhez valami segítséget, akkor a fiatalokkal végig fényképeznék a várost és az elkészült képeket át is adnák szabad felhasználásra kiadványokhoz, prospektusokhoz. A megállapodás létrejött, a tanulók használhatták a strandon lévő apartmant, az elkészült fotókat pedig ígéretüknek megfelelően, a kiállítás megnyitóján egy CD lemezen át is adták.

A tárlat két, illetve valójában három részből áll. A két fő csoportosítás a balatoni, valamint az Erdélyben lévő Torockón lebonyolított fotós táborok termései, melyek a terem bal és jobb oldalán kaptak helyet. A harmadik, kisebb csoportosítás pedig az egyik hallgatónak, Lisztes Orsolyának már-már fotóművészetbe hajló alkotásaiból áll. Ez utóbbihoz azonban Klotz Miklós elmondta, hogy a képzés alapvető célja nem a fotóművészet, hanem a klasszikus fotográfus szakma elsajátítása, de mindig van pár hallgató, akit mégis inkább a képi kifejezés művészi része vonz.

A megnyitó pedig azért nem lett rövid, mert mindenkit mikrofonhoz hívtak, akinek a két tábor létrejöttében, lebonyolításában szerepe volt, valamilyen segítséget nyújtott hozzá. Így a bogláriak közül kiemelték Kopasz Árpádot, a hajómúzeum üzemeltetőjét és Szalai Tündét, a Helyiérték Egyesület koordinátorát, aki pár napig a „csapat anyjának” szerepét töltötte be. A kiállítás december 22-ig, a művelődési ház nyitvatartási idejében és a programokon látogatható.


2017. November 30 10:12:36./