A tavalyi kerek évforduló után idén, több szempontból is új korszak kezdődött Magyarország legnagyobb ingyenes fesztiváljának életében. Ennek egyik leglátványosabb és legnagyobb vihart kavaró lépése volt a rendezvény biztonsági tervének elfogadása, ami a parti sáv több mint 20 utcájának forgalom előli elzárását jelentette. Az intézkedés bejelentése után a hír túllépett azon, hogy pusztán a helyi közösség szervezési ügye legyen, hiszen a terror elleni védelemre való hivatkozás szinte benzin volt a nyári uborkaszezon hírre éhes média felületeinek.

Az előzetesen meghirdetett programban viszont jelentős változás nem volt. Talán, a megszokottnál kevesebb volt a civil fellépő, és az ismertebb nevek pedig mintha kevesebben lettek volna. De az, hogy kinek mi az ismert, az elég szubjektív, így nehezen eldönthető. A területi elrendezés is hasonló volt a korábban megszokottakhoz, a programok két színpadon, a terület két végén kaptak helyet, közte pedig árusok, vendéglátósok és vidámpark.

Lőn este és reggel, nulladik nap…

Nem jöttök le a nulladik napra? – Kérdezte egy ismerősöm szerdán délután.

Nulladik nap? De olyan nincs a programban! – Válaszoltam.

De van, és most akciósan 500 forint a fürdőruha! – Erre már nem tudtam mit mondani, mert van, amikor meghajol az ember az érvek súlya alatt. És valóban, szerda délutánra a szorgos építőknek köszönhetően már állt és működött a vidámpark és a vásárterület. Így színpadi programok nélkül ugyan, de az olcsó fürdőruha vonzásának köszönhetően egy nappal korábban beindult a 41. Szüreti Fesztivál.

András könyve és Viszkis kulacsa

Aki már gyakorlott fesztiválozó, annak idén az utcák lezárásának köszönhetően egészen új arcát mutatta a város parti sávja. A lezárásoknál posztoló rendőrök, beton akadályok, néha egy engedéllyel behajtó lakó, rengeteg kerékpár és az utca közepén sétáló gyalogosok. Mintha az egész terület egy óriási sétáló utcává változott volna! Gyanítom, hogy ezt látva, az ott lakók többsége már elfelejtette a behajtási engedélyekkel kapcsolatos vitákat.

A vásározó utcát végigjárva sok régről ismerős arccal lehetett találkozni. A krumpli hámozó csoda tekerentyűtől, a kézműves szappanhegyeken át, a még talán kávét is főző, bármit elkészítő robotgépig minden megtalálható volt, mi szem, száj és pénztárca ingere. Két közismert embert is régi ismerősként lehet már köszönteni. Az egyik Nagy Bandó András egykori népszerű humorista, ma inkább író, aki könyveit népszerűsítette a várási forgatagban. A másik Ambrus Attila, alias Viszkis, aki pedig immár jó útra tért és többek között Al Capone feliratú kerámiákat árul.

A vásáros utca után, a Borudvar felé haladva jobbára hurka, kolbász, szalonna, de ezen finomságok jól megfértek a mobil tokok és az olcsó kalapok mellett. A Borudvarban óriási pezsgés, bár a minőségi borok ára rendesen szelektálja a közönséget. A vidámpark pedig a legzajosabb pont, csak az egykedvűen körbe-körbe baktató pónik tűrnek némán. Este az egyes színpadon a Bódi család több felvonásban, közönségük már egy órával előtte helyezkedik a legjobb pontokért. Késő este a másik színpadon Majka és Curtis, majd a tömeg még marad és iszogat.

Amikor a csap nehezen talál a lyukba

Másnap rekkenő hőség, ezért napközben a fesztivál sátrai között alig néhányan lézengenek. Az árusok egymás portékáit nézegetik, vagy unottan a telefonjukat nyomkodják. Hiába, csak vevő legyen, meg térerő!

A programok mindennap 16 órakor kezdődnek, a fellépők pedig „erősorrendben” követik egymást. Mi az egyes színpadnál várunk, mert ide hirdették a megnyitót. A színpadon egy dumaszínházas próbálja megnevettetni a közönséget, de a nagy melegben még a nemi élettel és a rossz tévéműsorokkal kapcsolatos poénok sem akartak működni. Hiába, a hőség nagy poéngyilkos tud lenni…

A megnyitó előtt még egy kis Opitz Barbara. Kedves, aranyos és tapasztalatlan, az éneklés nem erőssége, de szerethető. Két ráadás, majd balra el. A közönség már türelmetlenül várja a megnyitó utánra tervezett ingyen borosztást, de előtte még BB kvíz, majd az ünnepség.

Idén a megnyitóra nem érkezett távolról „nagy” ember. A színpadon Mészáros Miklós polgármester és Kukola Zoltán, a BB főborásza. Kétségtelen, hogy a megnyitóhoz ők ketten a legilletékesebbek. A város polgármestere rövidre fogta a beszédet, tudván, hogy a többség már türelmetlen. A vizes vb szlogenjét egy kicsit átszabva, arra utalt, hogy az itt lévőket most nem a víz, hanem a bor köti össze. Kukola Zoltán reményét fejezte ki, hogy a hangulat fokozásához a többség BB borokat és pezsgőket fogyaszt majd.

A muskotályos hordó csapara ütése viszont a vártnál nehezebben ment, mivel hogy először nem volt meg a csapa, aztán az nem illet a lyukba, végül a nedű nem akart kijönni a hordóból. A pillanatnyi nehézségek azonban hamar megoldódtak, és a zenepavilon körül gyűrűben álló tömeg végül hozzájutott az ingyenes kóstolóhoz.

Egyes színpad Ismerős arcok, a kettesen Szikora Róbert, gidástól, R-GO-stúl. Gyors döntés: az egyesnek az eleje, a kettesnek a vége, közte átvágás a vidámparkban tömörülő tömegen. A gidákkal magát fiatalon tartó csikidam guru viszont csúcsformában volt, így megért egy kis lökdösődést.

Borongós vonulás

Szombaton délutánra megjött az ígért hidegfront. A felhők már órákkal a 18 órára meghirdetett szüreti felvonulás előtt gyülekezni kezdtek, de sokáig nem tűnt veszélyesnek a helyzet.

Ki fog tartani! – Mondták az eget szakértő szemmel vizsgáló helybeliek és a rendezők is ebben bizakodtak. Egy kisebb incidens zavarta csupán a kezdést, a rendőrség őrizetbe vett egy az utcán késsel közlekedő, zavartan viselkedő férfit, ami azért okozott némi riadalmat a nézők között. A mindössze néhány perces akció után el is kezdődött a nagy menetelés a volt BB központtól a Platán térig.

A szüreti felvonulás rendje és tartalma nagyjából azonos volt az elmúlt évekével. Így elől a mazsorettek, majd a borrendek, végül a táncosok. Ha lehetne legeket kiosztani, akkor a leglátványosabb mazsorett csoport a bicsérdi volt, akik artistamutatványokkal színesítették a vonulást. A legvidámabb tánccsoport a Szuloki Német Hagyományőrző Együttes volt, akik még egy igazi fúvós bandát is magukkal hoztak, és azok trottyogására végig ugrálták az utcát. Férfi szemmel pedig a legérdekesebbek a menetben részt vevő veterán traktorok voltak. A legaranyosabbak pedig természetesen a szelencés kisgyerekek voltak.

A felvonulás után a tömeg átsétált a Platán térre, ahol mindenki azzal szembesült, hogy az erősödő szél miatt több program is elmarad. Ennek megfelelően törölték a Lord Együttes koncertjét és a tűzijátékot. Ez legjobban talán azt a családot viselte meg, akik még a kisbabát is Lord feliratú pólóba öltöztetve, Szombathelyről kifejezetten a koncertre érkeztek. De hát, sajnos-sajnos…

A többség azonban nem a Lord, hanem Mario miatt érkezett, de előtte még  a szokásos borrendi avató ünnepség. Ez jól is kezdődött, amíg Emese történetének mesélése közben meg nem jelent egy pillanatra Mario, akit a tömeg elkezdett a színpadra követelni. Ez viszont eléggé megviselte a ceremóniát levezénylő Losoncziné Sandra Klára nagymestert, akinek többször is türelemre kellett intenie a zúgolódó közönséget. Ennek ellenére a borrendi vizsgát végül mindkét jelölt sikeresen letett, így a tagok közé választották Bíró Norbertet, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökét, Balogh Krisztiánt, a Mathiász János Szakközépiskola igazgatóját és Kukola Zoltánt a BB Rt. főborászát.

Az avatás után viszont bombaként robbant a hír, hogy Mario ismeretlen okok miatt elutazott, nem lép fel. Így Tóth Gabira hárult az a feladat, hogy mentse a menthetőt…

Éjszaka a klubban

Érdemes megemlíteni, hogy a Platán-soron üzemelő Club Bastille-ban a szüreti vígassággal párhuzamosan a Rádió 1 szervezett programokat, amik nagyon népszerűek voltak. Jellemzően már este 10 órakor hosszú sor kígyózott, hogy bejuthasson az épületbe. A fellépő dj-k között pedig olyan ismert nevek szerepeltek, mint Bárány Attila, Hamvai P.G., Newl és sokan mások.

És végül

Az utolsó napon a hűvösebb idő nem elriasztotta, hanem inkább a Balaton távolabbi helyeiről is idevonzotta a látogatókat. Ennek oka, hogy a hagyományosan szezonvégi zárónapon a strandoláshoz nem volt már megfelelő az időjárás. Estefelé kicsit már a szél is csitult, így végül az Old Boys koncert után a kilövésre váró tűzijáték rakétákat is az égbe küldték.

Összegzés

Annak ellenére, hogy sok vita van a Balatonboglári Szüreti Fesztivál körül, az kétségtelen, hogy a Balaton egyik kiemelkedő vonzerővel bíró tömegrendezvényéről van szó. Valószínűleg, sok település bármit megadna egy ilyen rendezvényért. Ennek ellenére, látva, hogy milyen indulatokat kelt, a folytatásban előbb-utóbb biztosan szükség lesz egy olyan fórumra, ahol az itt élők elmondhatják észrevételeiket, ötleteiket és ahol valami közös konszenzusra sikerül jutni.

De lehet, hogy erre semmi esély…


2017. Augusztus 31 01:31:19./