Emlékezés Bagó Bertalanra

A Varga Béla Városi Kulturális Központ munkatársai Balatonboglár 25 éves évfordulójára több izgalmas programot is szerveztek. Ezek közé tartozik az a Boglári Pódium elnevezésű beszélgetés orozat, ami ismert bogláriakról emlékezik meg családtagok, pályatársak, barátok megszólaltatásával. A sorozat első rendezvényén, március 11-én a város híres festőművésze, Bagó Bertalan volt a téma.
Az 1932-ben Ókécskén született művész életútjának felelevenítésében lánya Bagó Erika, fia ifj. Bagó Bertalan, valamint Gulyás János a boglári művelődési ház egykori vezetője és Kalász Zoltán barát volt Szentes László műsorvezető segítségére. De a szép számmal megjelent érdeklődők között is voltak egykori barátok, munkatársak.

Bagó Bertalan kalandos úton került Balatonboglárra. Szüleit a II. Világháború után a Rákosi-korszakban kuláklistára tették, birtokaiktól megfosztották. A már akkor ügyes kezűnek tartott iatalember egy családi barát segítségével került először a Dunapentelén zajló építkezésre rajzolónak, amit később a Balatonfenyves melletti Imre-majorban folytatott. Itt ismerkedett meg feleségével és együtt próbáltak valami újat kezdeni.
1954-ben végezte el a tanárképző főiskolát, ami után a Balatonboglári Általános Iskolába került rajz- és biológia tanárként. 1958-tól jelentek meg képei különböző bemutatókon, de első önálló iállítására csak 1990-ben került sor. Az erről az eseményről Gulyás János által készített videó összefoglalóval kezdődött a beszélgetés is a művész életének állomásairól.
Ifjabb Bagó Bertalan, aki jelenleg színházi rendezőként dolgozik, elmesélte, hogy a család életét az alföldi és balatoni kötődés kettőssége határozta meg, de ő maga már inkább balatoni embernek artja magát. Nővére, Erika gyakrabban járt édesapjával Tiszakécskén, így neki van több emléke arról a tájról. Gulyás János méltatta Bagó Bertalan munkásságát, és elmesélte milyen nehézségekkel kellett zembesülnie annak, aki művészként próbált érvényesülni a 70-es, 80-as években.
Kalász Zoltán először iskolai tanítványa, később pedagógus társa, majd barátja lett a festőnek. Véleménye szerint a művésznek mély lelki sebeket okozott az egykori kuláknak minősítés és a családi birtok elvesztése, de csak ritkán beszélt róla. Felelevenítette azt a történetet is, amikor pályakezdő pedagógusként először találkozott egykori tanárával a boglári iskolában.
Bagó Erika elmesélte, hogy édesapja halála után még folyamatosan kerültek elő képek különböző galériákból. A hagyaték átvizsgálása után derült ki, hogy a festmények előtt eleinte vázlat, majd ésőbb fényképek készültek. A művész szerette a szép kereteket, ezért sokat elkészíttetett előre. A sors különös drámája, hogy hirtelen halála miatt a legtöbb már üresen maradt.
A pódiumbeszélgetéshez kapcsolódóan egy kiállítás is nyílt a művelődési ház nagytermében, ami Bagó Bertalan életútját fotók, vázlatok és egyéb dokumentumok segítségével eleveníti fel. A kiállítás március végéig megtekinthető. A beszélgetés sorozat következő témája pedig április 15-én 18.00 órakor Nádorfi Lajos tanár úr lesz.

2016. Március 08 13:50:46./