Az első irodalmi kör november 18-án volt az Evangélikus templomban. 

A kultúra, az irodalom mindig is fontos szerepet játszott Balatonboglár életében. Irodalmi alkotásokat olvasni, hallgatni jó dolog. Mi lenne, ha összegyűjtenénk a környék aktív költőit, íróit és rendeznénk egy egyedi irodalmi kört Balatonbogláron? Kőszeghy Miklós – evangélikus hitoktató, amatőr költő - ötletét, gondolatait osztotta meg ezzel az új dologgal kapcsolatban.

Már Somogyszilben is egy irodalmi beszélgetőkört kezdeményeztem valamikor 4-6 évvel ezelőtt. Ott 5-10 résztvevő volt és ősztől tavaszig havonta találkoztunk. Jó volt, pedig ott csak 750 lakos volt. Régóta írogatok, online irodalmi oldalakon jelen vagyok, országosan sok ismeretségre tettem szert. Idén a Héttorony irodalmi oldalnak versszerkesztője lettem, két összejövetelükön (Ozorán és Szegeden) részt vettem. Akkor ötlött fel bennem, hogy ilyen találkozókat mi is csinálhatnánk. Sőt, felvetettem, hogy a Héttorony jövő júniusi országos találkozóját Bogláron rendezhetnénk. Egylőre úgy néz ki, hogy így is lesz!

Elkezdtem tehát felkutatni azokat a helyi, környékbeli vers és prózaírókat, akiket egy ilyen eseményre mozgósítani lehet. Így fogtunk össze Láng Edittel, aki a Fonyódi művelődési ház gyermekkönyvtárosa. Béres Kriszta a boglári könyvtárban volt segítségemre és néhány embert magam is már korábban megismertem, aki verset vagy prózát ír. Mindenkit még nem tudtunk megszólítani, de kezdetnek úgy gondoltam, csináljunk egy ilyen délutánt, amivel elindíthatunk egy későbbi irodalmi közösséget.

Az első irodalmi kör november 18-án volt az Evangélikus templomban. Az írók, költők felolvasták saját alkotásaikat, illetve megismerhettük életútjukat, eddigi eredményeiket. A szerzemények között szerepeltek versek, novellák. Miklós bízik abban, hogy ezzel a kezdeményezéssel egy új hagyományt teremthet.

A célom jelenleg az, hogy a Dél-Balaton partján élő írókat, költőket, ezeket hobbiszinten, vagy épp amatőr módon művelőket összegyűjtsük és Balatonboglár központtal létrehozzunk egy irodalmi kört. Jövő tavasztól kötetbemutatók és hasonló tematikus irodalmi felolvasó délutánok alkalmait szeretném megszervezni, remélem, már egy kisebb csapattal együttműködve.

Keresem azokat, akik ebben szívesen részt vennének. A következő hasonló napot márciusra tervezzük. Addig is várjuk az alkotók jelentkezését. Kérem, keressenek bátran: m.koszeghxy@gmail.com

Az első irodalmi kör résztvevői:

Bejczi Edit, Gáti Anna, Hídvégi Mária, Horváth Helga, Jäger Zsuzsanna, Kőszeghy Miklós, Láng Edit, Lévay Mária, Mezei István, Schiffter Attila, Sonkoly Éva, Váczi Lászlóné.

Mottónk: „Ne az asztalfióknak írjunk, osszuk meg egymással, amink van!”

2017. November 21 20:35:41./