Június 16-án, pénteken délután került sor a korábban Kul-túra névre keresztelt kiállítás megnyitó sorozatra, ami a Pincetárlatnál Lénárd Gábor szobrász kiállításának megnyitójával kezdődött. Mészáros Miklós polgármester köszöntőjében elmondta, hogy ugyan a Város Napján már bejelentette a szezon kezdetét, de az igazi mégis csak ez a nap, amikor véget ér az iskola, és a családok várhatóan elindulnak a Balaton felé.

A kiállított szobrok alkotója, Lénárd Gábor nem bízta másra műveinek a bemutatását, mert úgy gondolta, hogy nála jobban senki nem ismeri azok történetét. Így mesélt arról, hogyan vágott bele már felnőttként a fafaragásba, és hogyan született meg egy Alsóörsön talál vörös kőből Leonardo da Vinci arca. Fából készült alkotásainál pedig vigyáz arra, hogy a lehető legkevesebbet faragjon az anyagon, hiszek azok már önmagukban, a természet által is szépek.

A Pincetárlat után a vendégek közösen átsétáltak a Vörös Kápolnához, ahol egy helyi alkotó, Pető Katalin textilművész munkáiból nyílt kiállítás. A tárlatot Ocsovay Tina textilművész nyitotta meg, aki elmondta, külön örül annak, hogy Katalin alkotásai a megfelelő helyen, a szeretett Balatonjánál láthatók. Pető Katalin a tárlat bemutatójában így ír magáról:

„Világképek - Képvilágok. Mestermunkám során az ökológiai problémákra válaszolok egy falikárpitszövésen keresztül. A kárpit szövésénél az alapanyagok által jelzem a természetes és a mesterséges területeket. A természetes részek kibontásánál a Balaton körüli nádasok szerepét vizsgálom.”

A Kul-Túra végül a Kék Káplnánál zárult, ahol szintén Pető Katalin alkotásai láthatók, de itt nem a textilmunkák, hanem a festmények. A Pincetárlatban lévő kiállítás szeptember 15-ig, míg a kápolnákban lévő július 10-ig látható nyitvatartási időben. További információ: vkkboglar.hu


2017. Június 17 20:28:05./