A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés. E jeles nap kapcsán tartott műsorokat, bemutatókat az általános iskola. Az ünnepélyes előadás szépen keretbe foglalta e nap jelentőségét és mondanivalóját.

Magyarország 1920. június 4-én írta alá Trianon kastélyában az I. világháborút lezáró békét. A Trianoni békeszerződés gazdasági-társadalmi hatásait tekintve a magyar történelem legsúlyosabb tehertétele volt. A magyar delegációt a tárgyalásokon gróf Apponyi Albert vezette. Szigorú értelemben vett tárgyalás nem folyt, az Antant képviselői fogadták a magyar küldöttséget és egyszerűen közölték vele a feltételeket. Ezután átvették a magyar álláspontot tartalmazó dokumentumokat, majd pár nap múlva – lényegében anélkül, hogy figyelembe vették volna a magyar érveket – közölték a döntést. A békeszerződés során az országhatárok megvonása még nagyjából sem követte a nyelvi vagy nemzetiségi határokat. Sok esetben egységes tömbben élő magyar lakosságú területeket is elcsatoltak. Mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül az új magyar állam határain.

Az ünnepi műsoron olyan versek, dalok hangzottak el, melyek hithűn adták vissza az összetartozás fontosságát. Említésre méltó, hogy a nap színvonalát tovább emelte Szendrődyné Botka Krisztina rendezésével színpadra vitt két színdarab, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa és Arany János: A Bajusz. Előbbit már a Kazinczy-napokon előadták a gyerekek, utóbbi pedig igazi újdonságnak számított, hiszen a napokban Egerben ezzel a darabbal a Gyermekbábosok Országos Fesztiválján arany minősítést értek el a gyerekek. Ezenkívül megkapták a Magyar Bábjátékos Egyesület különdíját is lelkes, kiváló összjátékot mutató, vidám előadásukért. A műsorok igazán varázslatosak és lenyűgözőek voltak, ráadásul az is kiderült, hogy mily nagyszerű színészi vénával rendelkeznek a boglári gyerekek.

Az iskola tanulói nagyon fegyelmezetten szerepeltek és szívükbe zártak minden magyart, bárhol is éljenek a világon. 

(a fotókat Szücs Csaba és Szücs Levente készítették)


2017. Június 15 16:44:33./