Nagykorú lett a Jazz és a Bor Fesztiválja


Nagyon nehéz valami újat, meglepőt, esetleg meghökkentőt írni egy olyan rendezvényről, amit 18 évvel ezelőtt megálmodtak és még ma is működik. Ráadásul, nagyjából az eredetileg kitalált formában, keretek között. A boglári Helyiérték Egyesület által szervezett Jazz és a Bor Fesztiválja pedig éppen ilyen.

Idén, mintha csak az időjárás is tudta volna, hogy fontos forduló ez, nem kergette be a terembe a rendezvényt, pedig az ijedősebbek többször is azt hitték… De mégsem! Így, július 12-én a nyitónapon Mészáros Miklós polgármester, majd Keserű Zoltán képviselő is a szabadtéren mondhatta el a rendezvénnyel kapcsolatos gondolatait. Mészáros Miklós kiemelte, hogy a város egyik legfontosabb rendezvénye ez, hiszen nem csak a színvonalas zenével, hanem a környéket amúgy is meghatározó jó borokkal is találkozhatnak a jazzrajongók.

Keserű Zoltán képviselő pedig felolvasta Dr. Kiss András szülész, nőgyógyász levelét, akiről tudni kell, hogy hobbija a festés, és jazz zenészek portréit festi meg évről évre. Ezek kiállítása pedig 2010. óta állandó része a rendezvénynek. A doktor úr, vagy művész úr ráadásul minden évben valami új stílussal próbálkozik. Idén az anyag a RED LINE nevet kapta, a portrékon megjelenő piros, spotfény szerű kontúrok miatt.

Visszatérve a megnyitóra, az első nap általában közönségszámban nem a legerősebb, de ezúttal, mintha már a kezdés is egy kicsit jobb lett volna a megszokottnál. Az első fellépő az a Berdisz Művek nevű formáció volt, melynek tagjai már egyszer vendégei voltak az évközben „üzemelő” jazz klubnak. A dobokat megszólaltató Berdisz Tamás humoros felkonferálásai már akkor is megnevettették a közönséget. A hangulatos, kifejezetten laza jazz-t játszó zenekart az EQUINOX SZEPTETT követte, akik szintén a műfaj dallamosabb részét képviselik.

A koncertek mellett érdemes megemlékezni a borászokról is, hiszen ezen a területen is erős volt az idei felhozatal. Már az első napon a Katona Borház, a Bujdosó Pincészet, a Hujber Pincészet, a Konyári Pincészet és Légli Ottó borait kóstolhatták a vendégek, s hozzájuk csatlakoztak a későbbiekben a Pócz Pincészet, a Kalász Pincészet a helyi borok képviseletében, valamint egy egri, egy tokaji és egy Somló-hegyi pincészet. Így a jó zene mellett a kiváló borokban sem volt hiány.

Másnap, csütörtökön már látszott, hogy visszatértek a törzsvendégek, így a kicsit elmélyültebb odafigyelést igénylő Dés András Trio muzsikáját már csaknem teltházas nézőtér fogadta. Őket a ELSA VALLE AFROCANDO formáció követte, akik már a kiosztott szórólapok bemutatása alapján is ígéretesnek tűntek.  És valóban! A csapatnak nevet adó, kubai származású énekesnő által képviselt dallam és ritmusvilág szinte egy új színfolt volt a rendezvényen. Elsa Valle végül a ráadásban meg is táncoltatta a közönséget, mondván, hogy ő nem egy tévéműsor, amit ülve kell nézni. Ő kubai, akit a tánc éltet!

Pénteken COLTRANE LEGACY formáció mellett a második blokkban több régi ismerőst is köszönthetett a közönség. A Hajdú Klára Quartet ezúttal a Boglárra már szinte hazajáró Fekete-kovács Kornéllal együtt lépett fel. Szalai Tünde főszervező ezen a napon már mosolygósan szemlélte a nézőteret, ahol mindenki elégedetten kortyolgatta a jó zene mellé töltött borokat.

Tücsi elmondta, hogy jó érzés látni az évek óta visszatérő vendégeket, mind a nézőtéren, mind a színpadon, mind a borászok között, ami bizonyítja, hogy az itt tapasztalható hangulat maradandó élményt jelent. Elmondása szerint a támogatói kör is nagyjából állandó, bár idén volt egy-két pályázat, amin nem volt sikeres a részvétel. Reményei szerint a helyi támogatásoknak és az erősödő nézői létszámnak köszönhetően talán nem lesz veszteséges a rendezvény.

Az utolsó, azaz a szombati napon Magyarország jazz életének két olyan meghatározó szereplője lépett színpadra, akik szintén hazajárnak Balatonboglárra. Az elsőként fellépő Barabás Lőrinc Quartet névadó trombitása kifejezetten zenei csemegének számít. A közönségnek ezúttal főleg a nemrég megjelent Medvetánc című albumuk dalait adták elő.

Őket a fesztivál egyik legnagyobb szakmai támogatója, a magyar jazz élet legendás gitárosa, Babos Gyula követte, aki a Makrokozmosz című albumát mutatta be a közönségnek. Babos Gyulára jellemző, hogy mindig remek zenészeket választ társul az előadáshoz, és ez így volt ezúttal is.

A rendezvény végül sikeresen zárult, folytatás pedig jövőre, amire az is bizonyíték, hogy a szervezők tombola díjként már a jövő évi fesztivál bérleteit sorsolták ki a szerencsések között.

Boglári Emberek könyvbemutató


Július 15-én rendhagyó keretek között Balatonbogláron az Erzsébet Vendéglő teraszán mutatta be Horváth Iván író Boglári Emberek címmel megjelent legújabb helytörténeti könyvét. Az eseményre összegyűlt barátok, érdeklők köszöntése után az alkotó elmondta, hogy már előző könyve összeállításakor érezte, hogy szükség van a folytatásra. Véleménye szerint, Balatonboglár történetét, arculatát sok olyan itt élő ember formálta, aki tenni akart és tett is a település jobbá tételéért. Legújabb könyve pedig éppen ezekről az emberekről szól, tanítókról, orvosokról, hétköznapi, de valamiért mégsem hétköznapi emberekről.

A könyv kiadásának finanszírozását az alkotó támogatásból és saját forrásból oldotta meg. Egyik támogatója Gregorics László elmondta, hogy egy finnországi utazás során, egy kisvárosban látott hasonló kiadványt. Ez győzte meg arról, hogy ilyen időtálló kiadványokra szükség van, hiszen a digitális technika szép és jó, de még nem bizonyította tartósságát.

A könyvet a helyszínen lehet megvásárolni puha és kemény borítással. A továbbiakban pedig személyesen Horváth Ivántól szerezhető be.


Halászlé-nap Szőlőskislakon

A Mozgáskorlátozottak Balatonboglári Egyesületének köszönhetően idén sem maradtak a balatonbogláriak halászléfőzés nélkül. Igaz, az időpont és a helyszín eltért a szokásostól.

A hagyományosan július első szombatjára meghirdetett halászléfőző verseny idén az időjárás miatt elmaradt. Emiatt látszólag hoppon maradtak a magyaros hallé szerelmesei, de ekkor jött Papp Lajos és a nyugdíjasok, akiknek így megmaradt egy csomó kisütésre váró haluk. Volt tehát alapanyag és akadt némi pénz is még rendezvényre, így gondoltak egy nagyot és megszerveztek egy közös hallé főző napot a kislaki művelődési ház udvarára.

A történetnek gyorsan híre ment és a saját hírláncuknak, meg a kirakott plakátoknak köszönhetően, végül a július 15-én délutánra meghirdetett halászlé-napon hat kondérban is rotyogott a paprikás hallé. Érdeklődők pedig annyian lettek, hogy mind elkeltek az ülőhelyek és az egyesület tagjai által frissen kisütött keszegeknek is akadt bőven elfogyasztója. A szervezésbe aktívan bekapcsolódó Boglár-Kislak Irodalmi Kör tagjai pedig egy kis Balaton ismereti vetélkedővel szórakoztatták a közönséget.

A jó hangulatról pedig –amiből nem volt hiány - előbb Dolbert Ferenc énekekkel, majd Papp Lajos egy kis borkóstolóval, később egy zenész talpalávalóval gondoskodott, amiből aztán tánc is kerekedett. No, és az sem zavart senkit, hogy időnként pár percre az eső is eleredt…


Kiállítás az evangélikus templomban


Június 30-án a balatonboglári evangélikus templomban Molnár Györgyi festőművésznek nyílt kiállítása Lélekpillanatok címmel. Az alkotónak tavaly nyáron volt már kiállítása Balatonbogláron a Vörös és Kék Kápolnában, de az akkori sikerre való tekintettel, idén ismét láthatók képei.


Textilek a kápolnákban


Július 14-én a balatonboglári Vörös és Kék Kápolnákban Paczona Márta képző- és textilművésznek nyílt kiállítása Színterek címmel. A megnyitón az alkotót munkáit Szűcs Erzsébet művészettörténész mutatta be, aki elmondta, hogy kiállítás helyett sokkal jobb lenne a találkozás szót használni, hiszen ez sokkal inkább tükrözi, mi is történik, amikor egy modern alkotást szemlélünk. Véleménye szerint, míg a reneszánsz korban a művészek kész alkotásokat tártak a nézők elé, addig nappjainkban az alkotó folyamat bennünk, „fogyasztókban” fejeződik be.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Vörös Kápolnában lévő tárlaton több fotó sorozat is van, ami megmutatja, milyen fázisokon megy át a látvány az alkotó képzeletében, míg végül a minta megjelenik az anyagban. Paczona Márta egyébként számítógép grafikusként hozta létre első alkotásait, de fokozatosan a textil felé fordult az érdeklődése.

A kiállítás augusztus 14-ig látható a kápolnák nyitvatartási idejében.


2017. Július 20 08:04:15./