Ezzel a címmel tartott lakossági fórumot a „Boglár Nem Magánügy!” szlogennel a városi önkormányzatba bejutott öt képviselő december 1-én a Fischl-házban.

Ezzel a címmel tartott lakossági fórumot a „Boglár Nem Magánügy!” szlogennel a városi önkormányzatba bejutott öt képviselő december 1-én a Fischl-házban. A program kezdeteként Szalai Tünde köszöntötte a megjelent érdeklődőket, majd átadta a szót Keserű Zoltánnak, aki számba vette az elmúlt három év munkájának az eredményeit.

2014. októberében nagy lendülettel vágtak bele mind az öten a képviselői munkába, és igyekeztek, hogy azok az ígéretek, amiket a választások során tettek, meg is valósuljanak. Kiemelte, hogy mind az öten elérhetők, ott vannak minden rendezvényen, kulturális eseményen és keddenként valamelyikük a képviselői fogadóirodában is megtalálható. A ciklus elejétől nagy hangsúlyt tettek a bizottsági munkára, ezért az előző ciklusban létrehozott egy nagy bizottságot szakterületekre bontották, mert meggyőződésük, hogy így sokkal átgondoltabb döntéseket lehet hozni.

Fontos eredmény, hogy sikerült létrehozni a szőlőskislaki települési részönkormányzatot, ami akkor Csere Andrea vezetésével indult, majd alpolgármesterré választása után ezt Keserű Zoltán vette át, és azóta is aktívan működik. Nagy hangsúlyt fektettek a médiára, aminek eredménye véleménye szerint jól látható a megújult Balatonboglári Hírek újságon, a város Youtube-csatornáján és a Facebook oldalon. A honlap is elindult a fejlődés irányába, de jobbára külső okok miatt még messze van a kívánatos formától. Elmondta, nem túlzás a fórum címe, hiszen azzal, hogy évente kétszer fórumot tartanak és üzemeltetik a fogadóirodát, tényleg tartják a szavukat.

A ciklus elejétől fontosnak tartják, hogy ne csak a turisztikailag frekventált területeken legyenek fejlesztések, hanem a források egy része az itt élők körülményeinek a javulásában is megjelenjenek. Ezért is indították el a járda- és útfelújítási programot, aminek köszönhetően minden évben több területen is elkészülnek a kijelölt munkák. A képviselő csoportban minden tagnak, így a külső bizottsági tagoknak is meg van a maguk feladat, ami igyekeznek tisztességesen és szakmai alapokon ellátni.

Keserű Zoltán tájékoztatóját dr. Sziberth László képviselő egészítette ki azzal, hogy az elmúlt három év fontos eredménye az is, hogy béke van a testületben. Annak ellenére, hogy az önkormányzat összetétele alapján sokan törést és állandó háborúságot vártak, nem így lett, hanem mindkét oldal a város érdekét szem előtt tartva inkább a szakmaiságra tette a hangsúlyt. Természetesen, vannak viták, de ezek jobbára már a bizottsági szakaszban megoldódnak, éppen ezért a testületi ülések – mint a közvetítésekben is látható – szinte már csak formálisak, tartják magukat a szakmai döntésekhez. Így a kezdeményezéseiket a másik oldal is támogatta, ugyanakkor ők is mellé állnak a  jó javaslatoknak. Ezért tud a munka a megfelelő ütemben előre haladni.

A beszámoló után Szalai Tünde elővette a fórum előtt személyes és e-mail megkeresésekben érkezett kérdéseket. Az első kérdés blokkban turisztikai és város marketinggel kapcsolatos kérdések voltak. Ezek megválaszolása során Keserű Zoltán elmondta, hogy az ideihez hasonlóan jövőre is egy kiadványban jelentetik majd meg a programokat, ami talán áttekinthetőbb az eddigi havi megjelenítéssel szemben. A Boglár Média jelenlévő vezetője, Szentes László pedig az idén elkészült Balatonboglár imázs film jövő évi online felhasználásáról adott tájékoztatást.

A következő kérdés arról érdeklődött, hogy milyen beruházást tervez a város az Urányi Sportcentrum eladásából befolyt pénzből. Erre válaszul Kalász Zoltán, az illetékes szakbizottság elnöke elmondta, hogy valóban történt ilyen megkeresés a Nemzeti Sportközpontok (NSK) részéről, de egyelőre nincs konkrét vételi ajánlat. Ennek ellenére, ha mégis létrejön az adásvétel, akkor van „B” terv a folytatásra, melyben az elsődleges szempont az, hogy a helyi sportélet ne sérüljön. Éppen ezért, az eladással kapcsolatban a testület olyan döntést hozott, ami az esetleges tulajdonváltás után három évre használati jogot köt ki a helyi sport számára. Ez az idő elegendő arra, hogy a város egy új létesítmény építésével megoldást találjon a folytatásra.

Kérdésként hangzott el, hogy tervezik-e a jelenlegi jegyző leváltását, vagy elégedettek a munkájával? Dr. Sziberth László képviselő erre válaszul elmondta, hogy rossz helyre címezték a kérdést, hiszen a jegyző feletti munkáltatói jogok a polgármesterhez tartoznak, így ő dönthet a kinevezésről és a menesztésről. Ezt tudomásul véve azért nem rejtik véka alá azon véleményüket, hogy elégedetlenek a hivatal irányításával és az ott folyó munka minőségével. Természetesen, itt nem az ott dolgozó, a munkáját lelkiismeretesen ellátó emberekről van szó. Meggyőződése, hogy a hivatal ezért tud még működni, mert a feladatok egy részét a bizottságok, illetve pár képviselő átvette.

A város külterületein lévő illegális szemételhelyezéssel kapcsolatos kérdésre Katona Ferenc külsős bizottsági tag reagált. Elmondta, hogy szőlészként a területet járva ő rendszeresen találkozik ezzel a problémával. Véleménye szerint, ez egy sziszifuszi munka, hiszen ha egy területet kitakarítanak, akkor egy másikon jelenik meg a szemét.  A hegyközség jelenleg tervezi, hogy kialakítanak egy figyelő összefogást a kérdésben a borászok között.

Csere Andrea alpolgármester asszony egy kérdésre válaszul elmondta, hogy az elmúlt időszakban alpolgármesteri tevékenysége szinte kizárólag a polgármester helyettesítéséből állt. Ennek oka az, hogy a polgármester úr nem bízta meg állandó feladattal. A továbbiakban szó volt még a közterületeken való tiltott parkolásról és ezzel kapcsolatban a közterület-felügyelők munkarendjéről, az orvosi ügyelet orvoshiányáról, valamint az egészségháznál a parkolási lehetőségekről. Végül, utolsó kérdésként mindnyájan egyhangúlag igennel válaszoltak arra a kérdésre, hogy tervezik-e munkájuk folytatás a következő ciklusban is.

(A kép alatt a teljes film.)

2017. December 06 22:36:26./