Balatonboglár 807 éves

Június 2-án, szombaton rendezték meg a már hagyományos Város Napja rendezvényt, ami tulajdonképpen Balatonboglár Város születésnapja. Az események délelőtt 10 órakor Fischl-házban tartott ünnepi képviselő-testületi üléssel kezdődött, amin szokás szerint átadták a város által alapított kitüntető címeket. A hétvégére idén is eljött több testvérvárosi küldöttség is, így az ülésen is részt vett Szentegyháza és a Kalinovac polgármestere és kísérete is.

Az ünnepi ülést Mészáros Miklós polgármester nyitotta meg, aki köszöntötte a vendégeket, köztük Jerzy Snopek urat, Lengyelország nagykövetét és feleségét, Dr. Rónayné Slaba Ewa asszonyt, lengyel kisebbségi szószólót, Móring József Attila országgyűlési képviselőt és Huszti Gábort, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnökét, valamint a megjelent kitüntetetteket, képviselőket és meghívottakat. A polgármester ünnepi beszédében megemlékezett Balatonboglár történelmi múltjáról, valamint az elmúlt év sikereiről, a város fejlődéséről. Reményét fejezte ki abban, hogy ez a lendület a következő években sem fog megszakadni és ehhez kérte a partnerséget mindenkitől, aki tenni tud és tenni akar a városért.

A beszéd után a Balatonboglári Zeneiskola növendékei játszottak egy rövid fuvoladarabot, majd Jerzy Snopek nagykövet úr kapta meg a szót. Ő megemlékezett arról, hogy számára Balatonboglár két ok miatt is fontos, hiszen egyrészt a város önmagában is szimbóluma a lengyel-magyar barátságnak. Másrészt, 43 évvel ezelőtt, 1975-ben Balatonbogláron töltötte élete első balatoni nyarát az akkor még csak leendő feleségével, mert az ő szüleinek itt volt nyaralója. Talán ezeknek is köszönhető, hogy mindig nagy öröm a számára, amikor ide indul.

Ezek után reményét fejezte ki abban, hogy a szervezésében az ünnepségre Balatonboglárra látogató Grodek nad Dunajcem lengyel város küldöttségével kialakul egy barátság, ami a jövőben testvérvárosi megállapodássá válhat. Ebben a kérdésben később Mészáros Miklós polgármester is kifejezte, fontosnak tartja, hogy Balatonboglárnak – már csak a történelmi múltja miatt is – legyen lengyel testvérvárosi kapcsolata. Móring József Attila országgyűlési képviselő csatlakozva a nagykövet úr szavaihoz elmondta, hogy ő is 1975-ben volt először Balatonbogláron, az óvoda eredményes elvégzése után.

Történelmi példával élve elmondta, Rómában látta a régi épületeken, hogy az építők nevét kőbe vésték. Ezzel kapcsolatban azt kívánta Balatonboglár mai vezetőinek, ők is úgy építsék a várost, hogy az ő emléküket is sokáig megőrizzék, és a város további sok-sok évszázadon keresztül élhető és szerethető hely legyen. Majd Resch János immár szálló igévé vált mondatával: Hajrá Boglár, Balatonboglár! – üdvözléssel köszönt el. Huszti Gábor alelnök úr a megye településfejlesztési szerepéről beszélt, és kiemelte a város polgármesterének bizottsági elnökként az abban végzett munkáját. Szerencsésnek nevezte azt a helyzetet, melyben a város, a megye és fejlesztési biztosként is működő országgyűlési képviselő együtt tud működni a környék településeinek fejlesztésében.

A beszédek sorát Dr. Rónayné Slaba Ewa szószóló asszony zárta, aki szintén reményét fejezte ki abban, hogy rövidesen lesz lengyel testvérvárosa Balatonboglárnak. A várossal kapcsolatban pedig beszélt azokról a tervekről, ami a nemrégiben az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat által megvásárolt boglári ingatlan üzemeltetéséhez kötődnek. Ennek megfelelően nyáron lengyel gyermekeknek nyaralóként, szezonon kívül pedig oktatási központként szeretnék használni.

A beszédek után Kánya Erika, a Polgármesteri Hivatal munkatársa ismertette Balatonboglár Város Képviselő-testületének a kitüntető címek adományozásáról szóló határozatát, majd egyenként felolvasta a kitüntetettek méltatását, ami tulajdonképpen a díj odaítélésének indoklása. Ennek megfelelően a képviselő-testület postumus Közszolgálati Díjat adományozott dr. Laborfalvy Károlyné Spett Gabriellának, szintén Közszolgálati Díjat kapott Várnai László esperes-plébános, Csere Viktória a Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztályvezetője és Palásti Béla építész. Pedagógiai Díjat kapott Maronics Ferencné nyugdíjas tanár és Katona Ferencné óvónő. Sport Díjat kaptak Horváth Tibor és Kalász Győző labdarúgók.

Balatonboglár Város Képviselő-testülete elismerő oklevelet adományozott a településeink közötti együttműködésben, a testvérvárosi kapcsolatok és polgáraink közötti kapcsolatok elmélyítésében végzett munkájukért Branko Sobota úrnak, a horvátországi Kalinovac volt polgármesterének és Kornelius Bamberger úrnak, a németországi Bönnigheim polgármesterének. Több éves hagyomány szerint, a Város Bora kitüntető oklevéllel ismerik el a borvidéki borversenyen a szakmai zsűri által legmagasabb pontszámot elért, balatonboglári termőhelyen termelt bort. Idén két borász, Légli Ottó 2017-es Chardonnay bora és Bujdosó Ferenc, vagyis a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Bujdosó Zöld nevű, szintén tavaly termett habzóbora, azonos pontszámmal végeztek az első helyen, így mindketten kiérdemelték ezt az elismerést.

Az ünnepség végén a Szózat közös eléneklése után a város egy közös koccintással és svédasztalos állófogadással vendégelte meg az ünnepségen résztvevő vendégeket. A program pedig ebéd után Balatonboglár új ravatalozójának átadásával, 8 játszótér felavatásával, valamint a Parti sétányon felállított rendezvénysátorban koncertekkel folytatódott, ami késő estig tartó utcabállal ért véget.


2018. Június 06 09:57:37./