Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé, melynek idei mottója: „Szoptatás – egy életre nyerhetsz vele!”
Évezredes gyakorlat, hogy az anyák szoptatják saját csecsemőjüket. Ezt a táplálási módot jól megalkotta a természet, mert minden szempontból ez az optimális a baba számára. A testi és lelki egészség számos területére jótékony hatással van, olcsó és környezetbarát. Ezért a szoptatás védelme, népszerűsítése és támogatása olyan cél, amivel a társadalom minden tagja nyer.
Az anyatej összetétele változik, attól függően, hogy a gyermeknek mire van szüksége. Kutatások bizonyítják, hogy a csecsemők számára a legmegfelelőbb táplálási mód a születést követő egy órán belül megkezdett szoptatás, amelyet lehetőség szerint kizárólagosan kell folytatni a baba féléves koráig, sőt azután is.
Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják.


A szoptatott csecsemők ritkábban és rövidebb ideig betegek, a szoptatás segíti elő legjobban a baba megfelelő fejlődését, növeli a csecsemő IQ-ját, csökkenti az elhízás, a magas vérnyomás, az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát.
Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve javítja énképét, így a szoptató anyák között kevésbé lép fel a szülés utáni depresszió.
A védőnők kezdeményezésével évről-évre együtt ünnepelhetjük és köszönthetjük azokat az édesanyákat, akik saját gyermekeiket szoptatták és esetleg mások gyermekei számára is tudtak anyatejet biztosítani.
A szoptatás nem csak biológiailag fontos, de lelkileg is sokkal szorosabb baba- mama kapcsolat alakul ki szoptatás során!
„Az anyatej élet, erő, egészség!”