Idén is az elmúlt évek hagyományainak megfelelően, a katolikus temploma mellett álló Szent István szoborhoz szervezték meg az államalapítás ünnepét. A részvevők a Gaal Gaston Cserkészcsapat zászlós tiszteletadása után közösen énekelték el a Himnuszt, majd Várnai László római katolikus eseperes-plébános lépett a mikrofonhoz.

A plébános szerint Szent István nemzetteremtő életműve kiállta az idők próbáját. Véleménye szerint, ugyanakkor napjainkban külső és belső erők is rombolni akarják azt, amit az ősök felépítettek. Felvázolta, hogy ismét az iszlám világgal állunk harcban, akik a kultúránkat nem, csak a javainkat akarják. Meggyőződése szerint, ideküldött ügynökökről van szó, akiknek feladata a nyugati világ bomlasztása, elpusztítása.

Várnai László szerint a betörés sikerét az európai kereszténység gyengülése segíti, ami együtt jár az ehhez kapcsolódó értékrend pusztulásával. Szerinte, ma az anyagi javak kerültek előtérbe, elnyomva az emberi értékeket. Felvázolta a magabiztosság különböző szintjeit, hangsúlyozva, hogy az Istenbe vetett bizalom az, ami megtartja az embert. Majd István király intelmein keresztül rátért a jövő évi választások kérdésére, amely a jelenlegi, szerinte a nemzetet építő kormány, vagy az áruló, nemzetromboló erők közötti választás lesz.

Az ünnepi beszéd után az Esztrád Színház társulata adott elő egy versekből, idézetekből és dalokból álló összeállítást a magyarság múltjából. Végül elhelyezték a megemlékezés koszorúit államalapító királyunk szobránál, majd az ünnepség a szózat közös eléneklésével ért véget.

Az ünnepség teljes felvétele a Balatonboglár Város Youtube-csatornán.