Idén, a már korábbi hagyományoknak megfelelően június első szombatján tartották Balatonboglár város napi ünnepségét, melynek ezúttal a Varga Béla Kulturális Központ adott helyet. A teltházas esemény kezdetén Gergely Piros, az intézmény igazgatója köszöntötte a szép számmal megjelent vendégeket, majd felkérte a megnyitó beszéd megtartására a város polgármesterét.
Mészáros Miklós Balassi Bálint Borivóknak való verséből vett idézettel kezdte beszédét, hiszen mint elmondta, ezen a hétvégén több minden is megemlékezésre ad okot. A pünkösd napja is és a Nemzeti Összetartozás Napja is e hétvégére esett. Ráadásul, a városnak olyan két maghatározó rendezvénye is, mint a Méta Fesztivál és az Aranyhíd Barátságnap is ezekre a napokra esik.
Beszédében röviden kitért a 806 éves város rövid történetére, a nap eseményeire, majd megnyitotta az ünnepi testületi ülést, melyen az igazoltan távollévő Türjei Attila kivételével minden képviselő megjelent. A polgármester megnyitója után Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete vette át a szót. Ő beszédének elején hangsúlyozta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Balatonbogláron Lengyelország nagyköveteként mondhat köszöntőt, mert szerinte ez a város különösen drága minden honfitársa számára.
A bevezető után, megosztotta a hallgatósággal Magyarországhoz való kötődésének személyes történetét. Negyven évvel ezelőtt, akkori menyasszonya, mai felesége csalta szülőföldjére, Magyarországra, ahol Budapest, Balatonboglár és Hatvan voltak azok a városok, ahol először járt. De akkor még nem tudta, hogy Balatonboglár az egész népe számára egy különleges hely. A személyes emlékek felelevenítését követően megemlékezett az egykor itt működő Lengyel Gimnázium és Lyceum történetéről, valamint a városban szobrot kapó Teleki Pálról.

A beszédek sorát Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője folytatta. A megjelentek köszöntése után megemlékezett egykori fonyódi gimnáziumi éveiről, majd egy Eötvös Károly idézettel folytatta. Véleménye szerint az itt élők büszkék lehetnek a múltjukra, de bizakodva tekinthetnek a jövőre is, hiszen a közelmúlt fejlesztései, illetve a még bírálat alatt lévő pályázatok is azt mutatják, hogy Balatonboglár fejlődése halad tovább. Elmondta, hogy a Kormányhivatalnak a városban lévő kirendeltségei is megújulnak, s most már ki meri jelenteni, az okmányiroda is megmarad, amiért a közelmúltban nagy harc ment a háttérben.
Beszédének végén átadta a Somogy Megyei Kormányhivatal által alapított, „A közjó szolgálatáért” elnevezésű díjat adta át Balatonboglár Város Önkormányzatának és lakónak. A kitüntető díjata város nevében Mészáros Miklós polgármester vette át, majd a szót Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke vette át. Ő egy tavaly kötött agrártámogatási megállapodás részleteit elevenítette fel, ami arról szól, hogy a Balatonboglári Borvidéken termett szőlő helyi feldolgozását segítsék, ezzel erősítve a borászati ágazatot. Ehhez kapcsolódik a kaposvári Megyeházán rendezendő Megyei Borfesztivál is, melyre négy balatonboglári pincészet jelezte a részvételi szándékát.
Végül Móring József Attila, a választókerület országgyűlési képviselője kapta meg a szót. Elmondta, hogy nem csak képviselőként, hanem fejlesztési miniszteri biztosként is köszönti Balatonboglárt. Ennek pedig azért is nagy jelentősége van, mert a város kifejezetten jól szerepelt a TOP pályázatokon, amivel több környező település irigységét is kivívta. Ráadásul, hátra van még az úgynevezett „Zöldváros” program, amiben szintén jó esély van a sikeres szereplésre.
A beszédek után Kánya Erika, a Polgármesteri Hivatal munkatársa vette át a szót és ismertette a város által ebben az évben adott kitüntető címek díjazottjait. Ennek megfelelően Börczi Terézia és Tóth Benjámin elismerő oklevelet, Katona-Kiss Erzsébet Sport Díjat, Pajorné Mátyás Katalin és Korolovics Lajos Pedagógiai Díjat, Bondorné Sámson Mária és Koncz Zsuzsanna Művelődési Díjat, Dr. Deme Miklós és Happ Istvánné megosztva Közszolgálati Díjat és Dr. Kálmán Sándor posztumusz Közszolgálati Díjat kapott.
Balatonboglár Város Bora 2017-ben a borvidéki borversenyen elért eredménye alapján a Légli Szőlőbirtok és Borászat János-hegyi 2016-os Sauvignon Blanc bora lett. A díjat Légli Ottó borász, Balatonboglár Város díszpolgára vette át. A vendégek végül pezsgős koccintással zárták az ünnepséget.


További részletek, képes beszámoló

Emléktábla avatás

Június 3-án a Város Napja rendezvényt követően Batthyány Lajos mártír miniszterelnök tiszteletére emléktáblát avattak Balatonboglár Képviselő-testületének tagjai és a meghívott vendégek a Fischl-ház falánál. A tábla elkészítését Kalász Zoltán képviselő indítványozta azzal, hogy a költségeket a kezdeményezéshez csatlakozók saját jövedelmükből adják össze. Ennek köszönhetően, a tábla ugyan a város tulajdona lett, de annak költsége nem terhelte a közös kasszát.

Az avató ünnepség kezdeteként Keserű Zoltán képviselő elevenítette fel a mártírhalált hal miniszterelnök életútját. Hangsúlyozta, Batthyány volt az, aki mindvégig ragaszkodott az Áprilisi Törvények megtartásához, és élete arra példa, hogy egyetlen miniszterelnök sem emelkedhet a törvények fölé, azok betartása alapvető kötelessége.

Ezek után Mészáros Miklósné, mint a Batthyány család egyenes ágú leszármazottja emlékezett meg családjának kiemelkedő női tagjairól. Kiemelte gróf Batthyány Antónia szerepét, aki a forradalom leverése után többet nem engedett be osztrákot a pozsonyi házukba.

A beszédek után Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Mészáros Miklós Balatonboglár polgármestere és Keserű Zoltán tanácsnok helyeztek el koszorút a frissen felavatott emléktábla alatt.