A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az elmúlt több mint harminc év alatt elérte, hogy szinte hazajár a világ legfontosabb és legrangosabb koncerttermeibe, legyen az New York, London vagy Isztambul. Fischer Iván és a BFZ zenészei mégis azt tartják a legfontosabbnak, hogy az itthoni közönség számára elérhető legyen a muzsikájuk – minden korosztály és társadalmi réteg számára, minden körülmények között. A Fesztiválzenekar ennek érdekében évadonként három Közösségi Hetet szervez, melynek keretében kamaraformációink idősotthonokban, gyermekgondozási intézményekben, iskolákban, templomokban, zsinagógákban muzsikálnak. A Budapesti Fesztiválzenekar évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezettek be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélnek, hogy új kapcsolatot teremtsenek, és egymásra találjanak a közönséggel.

A Közösségi Hetek elnevezésű programjuk egyik célja a már meglévő közösségek összekovácsolása és megerősítése, illetve újak létrehozása a zene erejével. Rengeteg olyan muzsikára nyitott ember él az országban, akit csak a kilométerek és az idő hiánya választ el a BFZ nyújtotta élménytől. Nekik is segítenek azzal, hogy a helyi templomokba viszik el ingyenes koncertjeinket.

Művészeik a nagyzenekari játék mellett folyamatosan új kihívásokat keresnek. Öt évvel ezelőtt alakult meg autentikus barokk hangszereken játszó régizenei együttesük, amelynek produkciói meghatározó részét képezi az évadnak és közösségi tevékenységnek is. No, és mi illene a barokk zenéhez jobban, mint egy templom szellemisége, hangulata és akusztikája? Ezért indították útjára templomi koncertsorozatukat 2014 nyarán. Legelső ilyen hangversenyüket a budapesti Deák téri templomban adták, de országjárásuk alatt sok helyen megfordultak Pannonhalmától Soltvadkerten át Sellyéig, sőt egy kis erdélyi faluig, Kaplonyig is eljutottak.

A Budapesti Fesztiválzenekar Barokk Együttese 2017. szeptember 10-én 17 órakor ad ingyenes koncertet a balatonboglári evangélikus templomban (Hétház u. 17.). A zenekar pedig nagy megtiszteltetésnek venné, ha sokan elmennének.

Műsor:

J.S. Bach: Jesu, der du miene Seele BWV 78

J.S. Bach: Christus, der ist mein Leben BWV 95

Vezeti: Lesták-Bedő Eszter

A koncert ingyenes, regisztráció ajánlott a rendeles@bfz.hu címen.

Kedvcsinálónak pedig egy korábbi hangversenyükön készült felvétel itt látható:

https://www.youtube.com/watch?v=18X0oI1sSzY