A Boglári Általános Iskola 7. évfolyama a Vajdaságban járt. A Határtalanul! sikeres pályázat keretében, (amit Tilk Csilla és Tóthné Bán Gyöngyi osztályfőnökök készítettek) keretében indultunk útnak június legelején. Változatos és tartalmas napokat töltöttünk el Szerbia északi, Magyarországgal határos, részben magyarok által lakott területén. Ott magyar nemzetiségű emberekkel találkoztunk, akik a történelem viharában a határainkon túlra kerültek. Szabadka, Csantavér, Zenta és Péterréve nevezetességeinek megtekintése után a Ferenc-csatorna torkolatánál található Türr István zsilipet néztük meg. Késő délután a Temerini tájházban jártunk és este Belgrádban szálltunk meg.

Másnap Újvidéki séta, Pétervárad és katonai katakombarendszere, Karlócai békehozó kápolna, Nándorfehérvár, majd Belgrád nevezetességei vártak ránk. Fakardjainkkal csatáztunk a nándorfehérvári diadal emlékére, és rajzolt címereinket elhelyeztük a Zimonyi emléktoronynál. Harmadnap Galambóc vára, a Vaskapu-szoros természeti csodájának felfedezése, Szendrő vára és a Dél-bánsági szórvány és az al-dunai székelység megismerése volt a programunk. Utolsó napon újra Szabadka, majd Palics következett, ahol a Miroslav Antic Általános Iskolában jártunk. A kedves fogadtatás után bemutattuk iskolánkat, városunkat. Színjátékot adtunk elő, és barátságos focimeccset játszottunk egymással. Hamar barátokra leltek a diákok.

Bár a különféle szakórákon már sokat készültek az útra a diákok, mégis jó volt, ahogy Szabó Attila, „honismereti” vezetőnk az út során sok-sok érdekességet mesélt az ott élő magyarokról, és az épített- és természeti környezetről. Felemelő és megható élmény volt hallani és átélni- a nemzeti összetartozás napjához oly közel-, az ott élők mindennapi küzdelmeit. Valósággá vált számunkra az államhatárok feletti összetartozás. Élményekkel telve, új barátokra lelve érkezett haza negyedik nap este csoportunk.

Szendrődyné Botka Krisztina kísérő tanár