Az immár 95 éves balatonboglári Balaton Vox kórus idén is az evangélikus templomban tartotta meg karácsonyi koncertjét, melyre az elmúlt évek szokásainak megfelelően vendég előadókat is hívtak. A december 10-én este rendezett teltházas program megnyitójában Gárdos Zoltán elnök köszöntötte a közönséget, és elmondta, hogy advent második vasárnapja egyben a Kóruséneklés Világnapja is. Ezen a napon világszerte több ezer kórus és énekkar koncertezik, hogy a közös éneklés igazi örömünnep legyen. Felidézte a világnap felhívását, ami szerint az emberiség egy folyamatos önpusztításban van, ugyanakkor a józan emberek többsége mégis békében szeretne élni. A kórusok nagy családja pedig hozzá tud járulni ahhoz, hogy a béke előtt lévő akadályok ledőljenek.

Ezek után Mészáros Miklós polgármester mondta el köszöntőjét, melyben kiemelte, hogy 2017. egy sikeres éve volt a városnak is és a kórusnak is, hiszen idén szerezték meg a régóta vágyott fesztivál kórus minősítést, amihez most ismét gratulált. Külön megköszönte azt is, hogy a kórus tagjai a jeges szélben is vállalták az adventi gyertyagyújtáson a fellépést, és ezzel egy kellemes estét szereztek a város lakóinak.

Ezen az estén a Balaton Vox két részben adta elő műsorát. Az első blokkban főleg karácsonyi dalok kaptak szerepet, így többek között Werner Alajos, Eriksson és Kodály Zoltán egy-egy műve, de felcsendült az ilyenkor szinte kihagyhatatlan Händel mű, a Messiás oratóriumból a Halleluja tétel is. A két blokk között a lellei művészeti iskola növendéke Guelmino Kamilla adta ellő fuvolán Telemann C-dúr szonátáját, majd a tavaly már nagy sikert aratott, a kórustagok gyermekeiből és unokáiból álló gyermekkórus következett. Ők szintén karácsonyi dalokat énekeltek, Gál Zoltán gitár és Péterdi Gabriella furulya kíséretében. A „vendég” blokkot pedig Vivaldi Négy évszak című művéből a Tél tétel előadásával Péterdi Gabriella és Takácsné Baja Gabriella zárta.

A második blokk kezdete előtt Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna evangélikus lelkész asszony egy karácsonyi piramison, mint szemléltető eszközön keresztül beszélt Jézus születésének legfontosabb szereplőiről. A folytatásban a Balaton Vox Kodály Zoltán Adventi énekével kezdett, de több izgalmas hangzású dal is felcsendült. A koncert vége felé két karácsonyi dal eléneklésébe bevonták a közönséget is, majd a zárásban Gruber Ferenc átiratában adták elő a Csendes éjt.