Idén, immár második alkalommal rendezte meg az Összefogás Szőlőskislakért Egyesület a Kislak Napja nevű rendezvényt, melynek célja, hogy a település lakóinak ismerkedési lehetőséget, közösségi élményt adjon. A március 24-én, szombaton lebonyolított program annak ellenére jó hangulatú készülődéssel kezdődött, hogy az időjárás a reggeli napsütés után hűvös, borongósra váltott, s így egy kicsit megtréfálta a rendezőket.

A szervező egyesület nevében Sziliné Lugosi Mónika elmondta, már tíz éve, hogy a baráti társaságként indult csapat úgy döntött, aktívan tesznek Szőlőskislak közösséggé szervezéséért. Célul tűzték ki, hogy az ott élőket mind nagyobb számban szólítsák meg, és vonják be közös tevékenységekbe. Ennek érdekében kisebb-nagyobb rendezvényeket szerveztek, melyek közül az első egy karácsonyváró volt, ami azóta is visszatérő program. Mai napig emlékezetesek az általuk szervezett május elsejei retro-felvonulások és piknikek. Hat éve indult, és szintén hagyománnyá vált a szüreti felvonulás, amit idén is szeretnének megrendezni.

A Kislak Napja tavaly indult, idén pedig, tanulva a tapasztalatokból, tovább fejlesztették a programot. Ennek megfelelően a rendezvény szervezése sokkal korábban elindult. Például, minden utcából megkértek pár embert, hogy készítsen elő valamilyen egyedi recepttel összeállított pogácsát, amit aztán a művelődési ház udvarán lévő kemencében közösen sütöttek ki. Így, a nem sokkal a szombati ebéd után kezdődő programon, pár óra múlva már 8-10 féle pogácsát kóstolhattak a hűvös idő ellenére is folyamatosan érkező érdeklődők.

Közben a művelődési házban és a könyvtárban a gyermekeket várták érdekes programokkal. Bakonyiné Kapitány Mária, népi iparművész segítségével a kicsik agyagból készíthettek maguknak izgalmas dolgokat, míg Csere Andrea már a húsvét jegyében tanította őket különböző díszek elkészítésére. A nagyteremben pedig, ekkor már szorgos színpadépítéssel készültek a négy órára meghirdetett kulturális programhoz, amire a vendégek is egyre többen érkeztek, olyannyira, hogy a kezdésre gyakorlatilag megtelt a nézőtér. A benti események kezdeteként Keserű Zoltán, a Szőlőskislaki Települési Részönkormányzat vezetője köszöntötte az érdeklődőket, majd elmondta, miért is fontos Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Megköszönte mind a szervezőknek, mind a fellépőknek, hogy létrejöhetett ez a nap.

A bevezető után virággal és egy kis ajándékkal köszönték meg a szőlőskislakiak nevében Csik Lászlónénak, Gizi néninek a település életében végzett közösségi munkáját. A műsor ezek után a balatonboglári Illés Kitti műsorával kezdődött, aki Károly Zsófia zongorakíséretével népszerű sanzonokat, operett-dalokat, többnyire Fényes Szabolcs szerzeményeit adta elő. Megszólaltak olyan dalok, mint például a Szeretni bolondulásig, a Mindenkinek van egy álma, vagy a Haccáré haccacáré.

A fiatal énekesnőt a színpadon, a már a JazzFalshangon is bemutatkozott, a Balatonboglári Zeneiskola egykori és jelenlegi tanítványaiból álló, Péntek zenekar váltotta. Igaz, a kezdésben Korolovics Lajos tanár úr elmondta, hogy nevük, Kislak Napja tiszteletére Kislakló-ra változott, amit egyébként Kislaki-nak kell becézni. A bevezetőben az is elhangzott, hogy ők ugyan nem operettet, hanem jazz-t játszanak, de ettől nem kell megijedni, hiszen a stílus népszerűbb, könnyebb, fogyaszthatóbb oldalát képviselik, és ezt, aztán a következő közel egy órában be is bizonyították. Az alapvetően Gál Zoltán gitár, Horváth Márton dob, Korolovics Péter basszusgitár és Szalai Szabolcs zongora felállásban játszó zenekar ezúttal kiegészült három szaxofonossal: Korolovics Lajossal, Szendrődy Csobánnal és Dankó Tassal.

A népszerű jazz-dallamok után, a lengyeltóti Ördöngős Táncegyüttes fiatal táncosai vették birtokba a színpadot. Vezetőjük, Mikliánné Kollarics Tünde elmondta, büszkék rá, hogy az ezen az estén is látható egyik koreográfiájuk tavaly, a balatonboglári Méta Fesztiválon kategóriájában negyedik helyezést ért el, amit nagyon nagy sikernek tartanak. Egyébként a táncosok hetente mindössze egy alkalommal tudnak próbálni, ezt viszont teljes lelkesedéssel és odaadással végzik. Koreográfiáikban előnyben részesítik a somogyi táncokat, de repertoárjukban szerepelnek mezőségi táncok is. Az ezúttal is nagy sikert arató előadást vastapssal jutalmazták a nézők. A táncosok pedig a produkció végén csak a színpadról jöttek le, de nem mentek el, hiszen az est hátralévő részében még fontos szerep várt rájuk.

A színpadi fellépések sorát ezúttal a Szőlőskislaki Artistaiskola növendékei zárták, akik a már karácsonykor is megcsodált, fényekkel zsonglőrködő műsorukat adták elő. A szintén vastapsot érő bemutatót követően a szervezők gyorsan átpakolták a termet, majd az Ördöngős Táncegyüttes tagjaival, a Dió Banda élő kíséretével, késő éjszakáig tartó táncház kezdődött. Akiknek pedig táncolni nem, de beszélgetni még volt kedvük, azok az előtérben a maradék pogácsával, helyi borokkal, némi pálinkával megfűszerezve jó hangulatban zárták az estét.