Idén, immár 13. alkalommal rendezték meg Balatonbogláron a szép, március 15-höz kötődő hagyományt, a Kossuth Vacsorát. A szervező, Boglári Senior Néptánccsoport a tavalyihoz hasonlóan, ismét a Lellei Színt Játszókkal közösen állította össze azt a táncjátékot, melynek most kerettörténetét azon híres nők élete adta, akik meghatározó szerepet töltöttek be a 48-as Forradalom és Szabadságharc eseményeiben.

A zsúfolásig megtelt Balatonboglári Varga Béla Városi Kulturális Központ nagytermében lebonyolított előadás forgatókönyvírója Zics Boglárka volt, aki történelmi alapossággal állította a táncjátékban megjelenő karaktereket. A tánckoreográfiák összeállítói pedig Katona Adrienn és Osváth Péter voltak, akik ismét széleskörű fellépő gárdát toboroztak össze. Ennek megfelelően szerepet kaptak a Szelence Gyermek Néptánccsoport táncosai, a 622. Gaal Gaston Cserkészcsapat tagjai, valamint Bene Máté és Tuli Patrik gitáron is.

A történet egyébként 1928-ban, Brunszvik Teréz első óvoda-alapításával indul, amit az egyszerű parasztasszonyokat megjelenítő táncosok értetlenkedve, úri huncutságnak tartva fogadnak. Majd sorra jönnek az események, 1846-ban járunk, mikor színre lép Teleki Blanka, 1848-ban pedig megjelennek a toborzók, akiknél végül a nők is jelentkeznek. A történet az 1850-es években a nőket is elérő leszámolással, súlyos ítéletekkel végződik.

A sodró lendületű előadás résztvevőit hosszas vastapssal jutalmazta a közönség, majd a szervezők nevében Osváth Péter invitált mindenkit egy közös vacsorára és beszélgetésre. Akik végül maradtak, azoknak a vacsora mellé való muzsikáról, az előadást is végigzenélő Moldován István és Siska Ákos gondoskodott.