Balatonbogláron öt évvel ezelőtt, Bujdosó Klári néni kezdeményezésére döntöttek úgy, hogy a szezont szeptember elején egy közös lecsófőzéssel zárják. Az ötletet már az elején jól fogadta mindenki, így a rendezvény hamar népszerű lett. Három éve pedig a Varga Béla Kulturális Központ csapata is beszállt a szervezésbe, a program pedig szerves része lett a város őszi eseményeinek. Ráadásul, idén az égiek szinte nyári meleget küldtek, így nem is lehetett eldönteni, hogy a nyár utolsó, vagy az ősz első programjára gyülekeztek-e a versengésbe benevező csapatok.

Az idén egy hét csúsztatással, végül szeptember 9-ére meghirdetett rendezvényen már a hivatalos, négy órás kezdés előtt nagy volt a sürgés-forgás. A Stakisz Kft. felajánlásából kapott alapanyagot szorgos kezek szeletelték és helyezték, vagy bográcsba, vagy tárcsára. Mert, hogy ez utóbbin is lehet lecsót készíteni, mégpedig nagyon finomat. Összesen nyolc csapat adta le nevezését, de ez létszámban sokkal többnek tűnt, hiszen gyakorlatilag megtelt a terület a főzésben résztvevőkkel.

A halászléfőző versenyhez hasonlóan most a Balatonboglári Mozgáskorlátozottak Egyesülete indult a legnagyobb létszámmal, ők három csapatot is neveztek. De mellettük más civil szervezet is és pár baráti társaság is képviseltette magát. Az elkészült ételeket pedig Bujdosó Klári néni, Gergely Piros művelődési ház igazgató és Zics Judit bírálták.

Első helyezett az Apuka Team lett egy klasszikus, tárcsán készült lecsóval. A második helyezett viszont egy igazi különlegesség lett. A Vizes Nyolcas csapat fetás, bazsalikomos lecsókrém levese (!) kolbász chips karikákkal a kóstolók szerint egy Michelin-csillagos étterem étlapján is megállta volna a helyét. Harmadik helyezett pedig a Hujber Attila által összefogott Fröccs Öntők csapat lett.

A csapatok a Borudvar által felajánlott finom borokat kapták, amit a helyezetteknél egy-egy oklevéllel is megtoldottak. A főzés közös élményét pedig mindenki hazavihette. Folytatás jövőre…