Borongós, esős idő várta március 15-én azokat, akik a Fischl-ház falán elhelyezett emléktáblák koszorúzásával kezdődő városi ünnepségen akartak megemlékezni a 48-as Forradalom- és Szabadságharc hőseiről.

A koszorúk elhelyezése előtt Csere Andrea, a város alpolgármestere emlékezett meg Deákról, Kossuthról és Széchenyiről. Véleménye szerint a forradalom hősei nem beszéltek finoman, nem maradtak csendben és nem vártak türelmesen, hanem határozottan cselekedtek, akkor amikor kellett. Beszédének további részében a Magyar nemzet története című könyv segítségével felelevenítette, hogy milyen karakterek voltak az egykori hősök.

A beszéd után mindhárom emléktábla alá koszorú került, majd a megemlékezők a szemerkélő esőben átvonultak az Országzászlóhoz, ahol a cserkészek segítségével szintén koszorúkat helyeztek el. Az ünnepség pedig a Varga Béla Városi Kulturális Központban folytatódott, ahol időközben sokan csatlakoztak a résztvevőkhöz.

Az ünnepség színpadi része a Himnusz eléneklése után Mészáros Miklós polgármester beszédével kezdődött. Ő tételesen értékelte hogyan is áll a 12 pontos követelés napjainkban. Véleménye szerint a sajtó szabadságával jól állunk, hiszen az ellenzéki sajtó nem cikkezhetne annak hiányáról, ha baj lenne vele. A magyar őrseregre, azaz a sorkatonaságra viszont szerinte szükség lenne, de nem a feleslegesen futtatós, hanem az éltre nevelős formájában. Az „unio” alatt pedig eleink egészen mást értettek, mint amit mára kaptunk belőle.

A polgármester beszéde után Sarkadi Kiss Jánosnak, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészének ünnepi műsorát láthatta a közönség. A színészt Barabás Edit kísérte zongorán. Az előadás végén a megjelentek közösen énekelték el a szózatot.


Megemlékezés a Fischl-háznál, koszorúzás az országzászlónál, városi ünnepség a kultúrházban, Kossuth vacsora.