Október 6-án, az Aradi Vértanúk emlékére elrendelte nemzeti gyásznap estéjén Balatonbogláron a Fischl-ház oldalfalán lévő gr. Batthyány Lajos emléktáblánál tartották a város hivatalos megemlékezését az egykori hősökre. Kalász Zoltán, a Kulturális és Sport Bizottság elnöke beszédében elmondta, hogy 169 éve annak, hogy ezen a napon, 1849 október 6-án, este 9 órakor agyonlőtték gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét Pesten. Ugyan ezen a napon akasztották fel báró Perényi Zsigmond és Csányi László politikusokat, és végezték ki Haynau parancsára, Aradon a 13 honvédtábornokot. Előtte már Ormai - Auffenberg - Norbert, később Kazinczy Lajos ezredesek is erre a sorsra jutottak. Gyulai Gaal Miklós honvédtábornokot is ekkor ítélték el Aradon, s a rabkórházban halt meg 1854-ben Pesten. A vádak koholtak voltak, az ítéleteket a bécsi kamarilla tagjai hozták, és a katonákkal hajtották végre.

Kiemelte, hogy ezen az estén a gyertyák másokért is égnek. A névtelenül kivégzett honvédekért, a bosszúból kényszerbesorozott több ezer szabadságharcosért, az emigrációba menekültekért, akik a harc újrakezdését akarták, és meghaltak idegen csatamezőkön, Ausztria elleni harcaikban. 1890-ben avatták fel az aradi emlékművet, melyre az emigrációban élő Kossuthot is meghívták. Az önmagát "osztrákmagyarnak" soha el nem ismerő Kossuth az aradiak meghívására válaszlevelet írt, melyet fonográfra rögzítettek 1890. szeptember 20-án. Felner Károly és Barna Tivadar készítette a páratlan értékű hangfelvételt, de ma csak a befejező részt tartalmazó tekercs használható, az is rossz minőségben.

Kalász Zoltán ezután felolvasta az említett levelet, majd az egybegyűltek közösen meghallgatták Kossuth hangján a megmaradt töredéket. Végül Kalász Zoltán, Dr. Sziberth László képviselők és Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna lelkész asszony közösen helyezték el a mártír miniszterelnök táblája alatt az emlékezés koszorúját, majd a megjelentek egy-egy gyertyát gyújtottak. A csendes megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével ért véget.