A 34. Lucabál

Szinte összeszámlálhatatlan már, hogy hány éve rendezik meg Balatonbogláron a Varga Béla Városi Kulturális Központban Luca nap környékén a hagyományos Luca bált. Így természetesen, idén is összefogtak a szelencések, hogy megmutassák tánc tudományukat, valamint egy kis ízelítőt adjanak a naphoz kötődő szokásokból. Ennek megfelelően december 9-én, szombaton zsúfolásig meg is telt a művelődési ház nagyterme szülőkkel, barátokkal és érdeklődőkkel.

A rendezvény megnyitójában Szabó Bertalan, a Szelence Alapítvány elnöke köszöntötte a közönséget, majd megköszönte elsősorban a szülőknek, valamint a támogatóknak, hogy évről évre összejöhetnek ezen a napon. Külön kiemelte a Bavaria Yachts Hungary céget, akik már több éve ajánlják fel a tombola fődíjat, így idén is egy százezer forint értékű, kilenc főre szóló hajózást vihetett haza egy szerencsés tombolavásárló.

A színpadon elsőként a Szelence Gyermektánccsoport lépett fel azzal a mezőföldi tánckoreográfiával, amivel a pünkösdkor rendezett Méta Fesztiválon is szép sikert értek el. A folytatásban a Karád Néptáncegyüttes somogyi táncokat, Kasza Krisztina pedig karádi népdalokat adott elő. A táncokhoz az élő kíséretet a Szabó Zsolt, azaz Szazsó által vezetett Dió Band szolgáltatta, míg a táncok között örkői dallamokkal ismertették meg a közönséget.

A szelencés gyerekek második koreográfiájában azok a kicsik is szereplési lehetőséget kaptak, akik idén csatlakoztak és kezdték tanulni a népi tánc tudományát. A műsor vége felé pedig két szóló táncos is a színpadra lépett: Gerlecz Gábor egy magyarvistai legényest, míg Sikentáncz Szilveszter egy méhkeréki táncot mutatott be. Végül ismét a szelencés gyerekeké volt a színpad, hogy a Luca napi népszokásokból, vicces mondókákból adjanak ízelítőt.

A színpadi programok után gyorsan felszedték a székeket, hogy a Dió Banda zenéjére egy fergeteges táncház kezdődjön, amibe a gyerekek mellett a szülők is bekapcsolódhattak. A táncház szünetében pedig a sok-sok tombola ajándék is gazdára talált.