Sok-sok éve tartó hagyomány, hogy Balatonbogláron a március egyben a tavasz fesztivált is jelenti, amikor az egyébként sem alvó, téli időszakot egy nagyobb pezsgés követi. Nem is olyan régen, ez ráadásul többszereplős volt, hiszen éveken át a három város, Boglár, Lelle és Fonyód kulturális intézményei együtt szervezték a programot. Bár, ez az együttműködés felbomlott, a boglári programsorozat a Varga Béla Kulturális Központ szervezésében mégis megmaradt.

Ennek köszönhetően idén is, több, remek programból álló, közel háromhetes sorozatot sikerült megszervezni, melynek első állomása március 2-án, a Fényvadászok Fotóklub kiállításának megnyitója volt. Az esemény kezdeteként Gergely Piros, az intézmény igazgatója olvasta fel József Attila Szökik a tél című versét, majd átadta a szót Keserű Zoltán képviselőnek, aki elmondta, hogy a fesztivál szó eredeti fogalma alatt alapvetően ünnepi játékokat, kulturális eseményeket értünk. Ez viszont nagyon igaz erre a mostani, tavaszi sorozatra, hiszen mindenki találhat magának megfelelő programot.

A képviselő szerint az események sorának a tavaszi fesztivál nem a vége, hanem a kezdete, hiszen, ha csak a tavalyi évet nézzük, akkor a számok azt mutatják, hogy az év 365 napjára 104 rendezvény jutott, ami a város méretét nézve kiugróan magas szám. Ráadásul, a programok változatossága is egyedülálló, hiszen a koncertek, színház, játszóház, kiállítások, sportrendezvények sorában mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A megnyitóbeszéd után a kisiskolás, balatonboglári Hatos Zsombor mondta el a Didergő király című mesét, ami mindenkinek mosolyt csalt az arcára, majd az ovisok tavaszcsalogató műsora következett.

Mozgáskorlátozottak nőnapja

Másnap, március 3-án szintén a fesztivál keretében rendezték meg a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete, Balatonboglári Csoportjának hagyományos, nőnapi rendezvényét, amire ismét annyira megtelt a kulturális központ, hogy még a színpad hátsó részében is asztalt kellett teríteni a vendégeknek. Papp Lajos, a csoport vezetője elmondta, hogy lettek volna még többen is, de kellett helyet fenntartani a tánchoz is. Egyébként a közösséghez, évek óta már nem csak mozgáskorlátozottak, hanem nyugdíjasok is és olyanok is csatlakoznak, akik jól érzik magukat közöttük.

A rendezvényt Mészáros Miklós polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy a nőnap ellenére először Papp Lajosnak kér egy nagy tapsot, hiszen ő az, aki évek óta rendületlenül szervezi ezeket a programokat. Ezek után felolvasta Kosztolányi Dezső Nők című versét:

„Nem kamasz-szerelem kis hevületében

beszélek.

Az élet közepén, megkoszorúzva női karoktól

vallok,

nők, rokonaim.

Most már elmondhatom, hogy oly közel voltatok hozzám,

mint senki más

s szeretlek is benneteket…”

Az est ezek után közös vacsorával, majd a hölgyek egy-egy szál virággal való megköszöntésével folytatódott. A vacsora után az est meglepetés-vendége, a Muzsika Televízióból ismert énekesnő, Peller Anna szórakoztatta a megjelenteket, és csalta őket a táncparkettre. Innentől pedig a tánc már nem maradt abba, hiszen Márta Jocó, a tőle már megszokott módon késő éjszakáig, szinte szünet nélkül játszotta a vendégek kedvenc dalait.

Városi nőnap

Március második hete végig a hölgyekről szólt, így volt nőnapi filmklub és színházi előadás is. Március 10-én, szombaton pedig szinte egy egész napra a hölgyeké lett a Varga Béla Kulturális Központ nagyterme. A tavaly először kipróbált és bevált programon, kora délutántól különböző ingyenes szolgáltatásokkal várták a tévesen gyengébbnek tartott nem képviselőit. Ennek megfelelően volt láb- és menedzser-masszázs, csontkovácsolás, egészséges kávékóstolás, sminkelés és kozmetikai tanácsadás, valamint körömfestés és életmód-beszélgetés.

Estefelé Madarász Ildikó tartott, hozott alapanyagokból egy főzés nélküli főzőshow-t, melyben különböző lencséből készült ételekkel ismerkedhettek az érdeklődők. Így volt lencséből készült szendvicskrém, krémleves, fasírt és még desszert is. Az estét Tari Annamária pszichoanalitikusnak a nők helyzetéről tartott előadása zárta.

XXI. Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztivál

A Balatonboglári Tavaszi Fesztivál, lapzártánk előtti, utolsó programja, a város egyik legnagyobb múlttal rendelkező rendezvénye a Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztivál volt, amit idén, immár 21. alkalommal rendeztek meg. Az egykor, a Boglári Ifiklub által, a fiatalon elhunyt, és a város tehetséges zenészeit felkaroló Légrádi Antal emlékére elindított program legfontosabb célja, hogy fellépési és egyben megmérettetési lehetőséget adjon a pályakezdő, de már színpadképes, fiatal zenészeknek.

Szalai Tünde szervező szerint, a sorozat nem maradhatott volna életben, ha nem lennének azok a támogatók, akik évről-évre melléjük állnak, és, ha nem lenne az a több tucatnyi, lelkes „őrült”, akik pénzüket és idejüket nem kímélve, térítésmentesen dolgoznak a rendezvényen, építik a színpadot, húzzák a kábeleket. Többen közülük messziről jöttek, pusztán a jó társaság és a barátság miatt.

A nevező zenekarok összetétele idén is vegyes képet mutatott, az országnak szinte minden részéből, de legtöbben Budapest környékéről érkeztek. Felbukkant egy balatonboglári formáció is, a Whiskey Roll, melynek tagjait – Horvay Máté basszus gitár, Máté István ének, Faragó-Kádár Antal dob, Ludescher Nimród ritmusgitár, Gyenge Lajos Gábor szólógitár – nagy örömmel fogadta a közönség. A zsűri most is elsősorban tehetséggondozással foglalkozó szakemberekből állt, a zsűri elnökét, Póka Egont pedig valószínűleg senkinek nem kell bemutatni.

A zenekaroknak, a beállással együtt összesen 20 perc idejük volt a színpadon, ez alatt kellett bizonyítaniuk, hogy érdemesek a közönség figyelmére. A zsűri pedig a hangzás, a szöveg, az egyediség és a színpadi megjelenés szempontjainak figyelembevételével értékelt. Este a díjkiosztón Póka Egon hangsúlyozta, hogy ezen a napon mindenki nyert, hiszen ő minden produkcióban látta a befektetett munkát, a sok-sok gyakorlást. Ennek ellenére, a szervezők „nyomására” mégis csak fel kellett állítani egy sorrendet, de ezt tekintse mindenki úgy, hogy ezen estén, ennek a zsűrinek éppen ez volt a véleménye.

Ennek megfelelően idén a Balatonkeresztúrról érkező The Pontiac lett az első, a balatonboglári Whiskey Roll lett a második, és verseny történetében először, a harmadik helyen megosztással két zenekar: az Autopilot és az Abonyból érkező Jaggers végzett. A dobogós helyekkel mindegyik zenekarnak további fellépések járnak, ami talán megalapozhatja további sikereiket is.