November 7-én Szomszédolás címmel közművelődési konferenciát szerveztek a balatonboglári Varga Béla Kulturális Központban.

November 7-én Szomszédolás címmel, A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával közművelődési konferenciát szerveztek a Balatonboglári Varga Béla Városi Kulturális Központban, melyre a környező települések: Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonszemes és Fonyód programjainak, kulturális életének a szervezőit hívták meg. A találkozó célja a tapasztalatcsere mellett az összefogás, egymás erősítése, valamint a programok összehangolási lehetőségeinek keresése volt.

A rendezvényt Csere Andrea alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy ő maga is a közművelődésben dolgozik a rendezvénynek helyet adó intézmény munkatársaként. Szerencsés helyzetnek nevezte, hogy ennek köszönhetően jobban rálát a város kulturális életének szervezésére, mint ha csak alpolgármester lenne. Az összefogás erejének a megtapasztalását is ennek a munkának köszönheti, hiszen volt egy olyan időszak, amikor ez Balatonboglár, Balatonlelle és Fonyód között jól működött közös kiadványokkal és rendezvényekkel. Az alpolgármester asszony beszédét azzal zárta, hogy reméli, ez a találkozó az összefogás erejének ismételt felismerésével zárul majd.

A délelőtti előadások sorát Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója kezdte és bevezetésként mindjárt meg is emlékezett régebbi boglári élményeiről, és örömét fejezte ki, hogy ennek a találkozónak az a város a házigazdája, ahol országos szinten is kiemelkedő a kulturális élet színvonala és változatossága. Majd megemlékezett arról, amikor pályakezdő művelődés szervezőként egy helyi lapban az összefogás fontosságáról írt, és ebből kisebb perpatvar kerekedett. Előadásának szakmai részében részletesen átvette, hogyan néz ki jelenleg Magyarországon a közművelődés szervezése, ennek milyen törvényi, jogszabályi háttere és előírásai vannak. Majd rátért arra, hogy ezek mit is jelentenek a gyakorlatban, egy-egy adott önkormányzat, hogyan tudja garantálni a kulturális élet hozzáférhetőségének, szervezésének jogát.

Kárpáti Árpád hangsúlyozta, hogy a kulturális élet szervezői felé ma már elvárás az is, hogy több területen segítsék a helyi értékek megjelenítését. Erre jó példaként emelte ki ezt a rendezvényt is, hiszen a tanácskozás mellett az előtérben a környék kistermelőinek termékeit: mézet, házi joghurtot, sajtot és bort lehetett kóstolni.

A tartalmas, mindenkit egy kicsit képbe hozó előadás után a meghívott települések képviselői mutatták be, hogy náluk milyen színterei vannak a közművelődésnek, és hogyan, milyen programokra használják ezeket. Izgalmas volt hallgatni a balatonszárszói Csukás Színház működésének kulissza titkairól, vagy éppen Balatonfenyvesről, ahol nincs művelődési ház, de ennek ellenére megoldják a programok szervezését. Boglár két szomszédjánál: Lellén és Fonyódon pedig szintén izgalmas kezdeményezések vannak. Balatonboglár kulturális életéről Gergely Piros igazgató asszony beszélt, aki elmondta, sokat jelentett a városnak a KultKikötő megtelepedése, vagy éppen a Babel Sound Fesztivál ideérkezése. De a kiemelt nagy rendezvények mellett is mindig történik valami, az év szinte minden hetében lehetősége van a boglári lakosoknak arra, hogy érdeklődésüknek megfelelő programokat találjanak maguknak.

A települések bemutatkozását Keserű Zoltán képviselő előadása zárta, aki szintén megemlékezett Boglár-Lelle-Fonyód egykori összefogásáról. Elmondta, hogy ha most csak az összefogásról kellene beszélnie, akkor az igen rövid előadás lenne, hiszen ez jelenleg nincs, de reményét fejezte ki, hogy a mostani találkozó után elindul valami ezen a területen. Ehhez pedig konkrét megoldásokat is javasolt: egymás programjainak a megjelenítését a települési kommunikációs felületeken, például egymás helyi újságjában. Hangsúlyozta a közös programfüzet összeállításának fontosságát, tudván azt, hogy ehhez a helyi képviselő testületeknek pénzt is kell rendelniük. Kiemelte, hogy az összefogás ügyét a programok közönségének a szemszögéből kell megközelíteni, hiszen a környező települések együtt sokkal színesebb kínálatot tudnak biztosítani, az 5-10-15 kilométeres távolság pedig ma már nem akadály.

Az ebédszünet után a művelődési ház három különböző pontján, más-más témakörben szekció tanácskozással folytatódott a program. Ezek témavezetői Dóri Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Cselekvő Közösségek Projekt Szakmai Koordinációs Csoportvezetője, Szalai Tünde, a boglári Helyiérték Egyesület program koordinátora és Viszt Viktor, a Média Event Kft. ügyvezetője voltak.