Október 28-án, szombaton délután az elmúlt negyed évszázadban Balatonboglár kézilabda sportjának meghatározó szereplői, szakvezetők és játékosok gyülekeztek az Urányi János Sportcentrumban, hogy együtt ünnepeljék meg ezt a jeles évfordulót. Az esemény egyik főszervezője az a Huszár Hajnalka volt, aki maga is sokat tett a város sportéletéért. Elmondása szerint Pintér Gabriella BBSC elnök felkérésére örömmel vállalta a szervezést, amiben az egyik legszebb élménye az volt, hogy mindenki az első szóra vállalta a részvételt. Véleménye szerint ebből is látszik a sport közösséget kovácsoló ereje.

A program a BBSC NB-II-ben játszó női kézilabdacsapatának mérkőzésével indult, akik a Dunaújvárosi Kohásszal mérkőztek meg a pontokért. A bajnokság középmezőnyében tartózkodó hazaiak ezúttal alulmaradtak a listavezetőkkel szemben, de ennek ellenére stabilan őrzik helyüket a tabellán.

A lányok levonulása után olyan a boglári kézilabda olyan nagy öregjei kezdtek melegíteni a pályán, mint például Hiczfelder János, Scrauff Jenő vagy Zeke József, de hosszan lehetne sorolni azokat a neveket, akiknek a játéka meghatározta az elmúlt 25 év helyi kézilabdasportját. A játékosok közül sokan évek óta nem látták egymást, így az öltözőből elő-előkerülő, újabb és újabb ismerősök nagy örömmel köszöntötték egymást.

A bemelegítés után igazi örömjáték kezdődött. Először a két csapatra bontott öregfiúk mérkőztek meg egymással, majd a jelenleg a megyei bajnokságban szereplő fiúcsapat állt ki az immár egy blokkba tömörült veteránok ellen. A játék sportszerűségét jól mutatja, hogy az egészségéért évek óta küzdő, de most mégis mezt öltő Tuli Róbertet hívták be több alkalommal a hetes dobást elvégezni. Az is előfordult, hogy a játékvezető a piros lap helyett tíz fekvőtámaszt ítélt a szabálytalankodó játékosnak.

Egyébként a két játékvezető, Szabó Balázs és Tóth Károly szintén barátságból vállalták el a síp fújását. Szabó Balázs, aki a Tesco Sportnapok szervezőjeként is ismert és több szálon kötődik a városhoz, nagyjából 8 éve nem vezetett mérkőzést, de szívesen vállalta a felkérést. Az eseményen szintén örömmel vett részt Dorogi Sándor, a Somogy Megyei Kézilabda Szövetség elnöke, aki kérdésünkre elmondta, hogy a kézilabda sport életében Balatonboglárnak meghatározó szerepe van. Megemlékezett arról a Balaton Bajnokságról, amit egykor itt rendeztek és ő még játékosként vett részt benne. Bár ez akkor átkerült Fonyódra, de ennek ellenére Bogláron nem szűnt meg a sport. Most is örömmel látja, hogy a NEKA mellett jól működő női és férfi, valamint utánpótlás csapatok is vannak.

A mérkőzések után egy az elmúlt 25 évre visszatekintő ünnepségre került sor, melyen egy sorba ültették az egykori BBSC elnököket és kézilabda szakvezetőket. Meghívták azok hozzátartozóit is, akik időközben az égi sportpályákon folytatják már tevékenységüket. Elsőként Pintér Gabriella, a BBSC elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a mikrofont Huszár Hajnalkának, aki örömmel osztotta meg az esemény szervezésének részleteit. Utána Dorogi Sándor méltatta a boglári kézilabda sportot, majd Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere a város nevében gratulált a megjelenteknek az elmúlt negyed évszázad sikereihez.

Szabó György, a BBSC Kézilabda Szakosztály új vezetője elmondta, bár ő nem volt eddig része ennek a munkának, de játékosként mindig szívügyének tartotta Balatonboglár népszerűsítését. Örömmel látta, hogy a régi játékosok milyen szeretettel üdvözölték egymást, és az esemény alatt pedig végig tele volt a lelátó. Ez reménnyel tölti el a jövővel kapcsolatban, de a legjobb hír mégis az, hogy hétről hétre több mint száz gyermek kézilabdázik a csarnokban. Reményét fejezte ki, hogy 25 év múlva újra egy ilyen találkozón jönnek majd össze.

A folytatásban Huszár Hajnalka megemlékezett azokról, akik már nincsenek közöttük. Ennek kezdeteként felolvasta azt a levelet, amit Bors Éva írt édesapjáról, a helyi kézilabda sport meghatározó alakjáról, Bors Istvánról. A könnyes felolvasást követően egy-egy emlékdíjat adtak át mindenkinek, aki edzőként, szakvezetőként, vagy támogatóként tett valamit ezért a sportért. Az egyenként kihívott kitüntettek díjátadását pedig a mai és régi sportolók tapsa, elismerő bekiabálása kísérte.

A díjazottak listája:

Békés András – volt BBSC elnök

Bolla László, Bolla Lászlóné – volt szakvezetők

Bornemissza János – testnevelő tanár

Bors István – volt technikai vezető

Bulyáki Tibor (†) – volt edző

Cser Zsolt – volt edző

id. Cséplő László (†) – volt edző

Csonka Károly – volt edző

Fónagy László – volt edző

Gergely Zsuzsanna – Társadalmi támogató, szervező

Hiczfelder János – egykori játékos, edző

Hock János (†) – egykori BBSC elnök

Huszár Hajnalka – egykori szakvezető

Katona Sándor - edző

Kocsis Géza – volt edző

Nemes Sándor (†) – volt BBSC elnök

Péter Gergely – volt edző

Pintér Gabriella – BBSC elnök

Resch János – legendás törzsszurkoló

Schrauff Jenő – egykori játékos, edző, szakosztály-vezető

Tóth József – társadalmi segítő

Varga Zsolt - edző